Sportvilág

2014.01.22. 19:10

Férfi kézilabda Eb - Csak szenvedtünk

Herning, Veszprém - Ausztria volt a magyar válogatott utolsó ellenfele a dániai férfi kézilabda Európa -bajnokság középdöntőjében.

MTI

Úgy léptünk pályára az osztrákok ellen, hogy még megszerezhetjük az I-es középdöntő csoport harmadik helyét (és játszhatunk az Eb ötödik pozíciójáért), de ehhez a mi sikerünk mellett kellett az izlandiak Dánia ellen veresége, valamint az északiakénál jobb gólkülönbség is.

A találkozó esélyese természetesen a jóval magasabban rangsorolt magyar válogatott volt, azonban Ausztria a kontinenstorna több mérkőzésén is bizonyította, hogy szervezett, szívós játékra képes. A sógorok többek között megszorították Spanyolországot, és korábban, Dánia ellen sem adták olcsón a bőrüket.

Ellenünk is hasonló célokkal készültek, ez jól látszott már a mérkőzés első perceiben is. Csak minimális előnyt sikerült kidolgoznunk, amelyet az osztrákok nem sokkal később ledolgoztak (5:5). Igyekeztünk gyorsítani a játékon, cseréltünk, a félidő fennmaradó részében két-három találat (5:7, 7:9) volt a két együttes között a különbség. A dudaszó előtt Putics négyre növelte a differenciát.

A magyar válogatott (piros mezben Mocsai Tamás) vereséggel, és a nyolcadik helyen zárta a dániai kézilabda Európa-bajnokságot (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Nyögvenyelősen kezdtük a második játékrészt, de később kiderült, ez még semmi a folytatáshoz képest. Ausztria egyenlített, majd fordított, 19:18. A magyar csapat egyre rosszabb teljesítményt nyújtott, rengeteg volt a technikai, kapkodás, fegyelmezetlenség jellemezte a játékunkat.

Az osztrákok ezzel párhuzamosan egyre magabiztosabbak lettek. A hajrában ugyan még megvolt az esélyünk, hogy egyenlítsünk, esetleg kicsikarjunk egy minimális sikert, a helyzetek kimaradtak, feljavuló ellenfelünk pedig teljesen megérdemelten megnyerte a találkozót.

Mocsai Tamás, Schuch Timuzsin, Szalafai Gábor, Zdolik Bence, Gulyás Péter, Tatai Péter, Nagy Kornél és Putics Barna (b-j), a magyar válogatott tagjai elhagyják a pályát a Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Ausztria - Magyarország mérkőzés végén (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A magyar csapatban egyetlen kiemelkedő teljesítmény sem akadt. Mocsai kapitány négy perccel a vége előtt küldte pályára az Eb -újonc Zdolik Bencét, akinek nem sok esélye volt maradandót alkotni a leeresztő együttesben.

Eredmény: Ausztria- Magyarország 25:24 (9:13). Magyaro.: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin, Császár 4 (1), Gulyás 2, Ilyés 2, Iváncsik G. 5 (3), Lékai 1, Mocsai 2, Nagy K. 1, Schuch, Putics 2, Szalafai 3, Szöllősi 2, Vadkerti, Zubai 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos. Kiállítások: 12, ill. 6 perc. Hétméteresek: 2/2, ill. 8/4

A csoport másik mérkőzésén: Macedónia- Spanyolország 22:33.

Mocsai Tamás a kispadon, mögötte Nagy Kornél (MTI Fotó: Kovács Tamás)


Mikler Roland, a magyar csapat kapusa: "Az első félidő után úgy éreztem, lehet esélyünk arra, hogy olyan gólkülönbséget alakítsunk ki, hogy akár az ötödik helyért játszhassunk. A második félidőre kipukkant a csapat, nem tudom mi történt..."

Iváncsik Gergő, a magyar csapat balszélsője: "Személy szerint szégyellem magam, egy olyan vereséget szenvedtünk, amit nem lett volna szabad. Amit az első félidőben szépen felépítettünk, azt a második játékrészben teljesen leromboltuk, mintha káosz uralkodott volna a pályán. Nagyon sajnálom, hogy ilyen csúnyán zártuk az ez Európa-bajnokságot. Összességében elégedett lehetünk, a célunkat elértük. Nyilván a szurkolók nem számítottak arra, hogy így zárjuk a tornát, le kell vonni a tanulságokat és fel kell építeni néhány dolgot."  

Patrekur Johannesson, az osztrákok szövetségi kapitánya: "Nagyon boldogok vagyunk az eredmény miatt, büszke vagyok a csapatomra, hogy a spanyolok ellen és most is megmutatta, mire képes. Végig küzdöttük a mérkőzést, úgy gondolom, kiváló tornán vagyunk túl, kivívtuk az ellenfelek tiszteletét." 

Szilágyi Viktor, az osztrákok átlövője: "Ez a mérkőzés olyan volt számunkra, mint az egész torna, egyszer fent, egyszer lent. Mindenki elképesztően fáradt volt már, ennek ellenére fantasztikus, hogy egy ilyen győzelemmel zárhattuk a viadalt."

Zdolik először volt a csapat tagja

A középdöntő utolsó mérkőzésére Mocsai Lajos szövetségi kapitány benevezte a Balatonfüredi KSE fiatal átlövőjét, Zdolik Bencét. A játékos Ancsin Gábort váltotta a keretben. Ancsin a Dánia elleni találkozón kisebb térdsérülést szenvedett, emiatt nem kockáztatták a játékát. Érdekesség, hogy a dán meccs után Nagy László, az Eb-t sérülés miatt kihagyó veszprémi átlövő az egyik internetes közösségi oldalon hangot adott véleményének, miszerint Ancsin nem játszott eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!