Sportvilág

2016.09.21. 18:05

Interaktív látogatóközpontok nyíltak

Címkék#sportvilág

Budapest - A vizes vb-t és a budapesti olimpiai pályázatot 21. századi technikával, interaktív módon mutatják be azok a látogatóközpontok, amelyek kedden nyíltak meg a főváros egyik legszebb helyén. Az érdeklődőket a Dunán egy csaknem 150 éves, felújított gőzkomp várja, mely a rakpartról és a folyó felől is megközelíthető.

Osváth Sarolta

A két, egyenként kétszáz négyzetméteres interaktív látogatóközpontot a Parlamenttel szemben alakították ki, a Batthyány téri hajóállomásnál, amely egyébként helyszíne lesz a vizes vb óriás-toronyugrás versenyének is. A főhelyszínt, a Dagály Úszóarénát, valamint a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot bemutató kiállítást Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője, valamint Kovács Ágnes, Sydney olimpia bajnoka nyitotta meg számos világ- és olimpiai bajnok sportoló jelenlétében.

A Dagály Úszóarénát és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot bemutató kiállítást Tarlós István főpolgármester
számos világ- és olimpiai bajnok sportoló jelenlétében nyitotta meg
Fotó: Bebes Mátyás

Kovács Ágnes köszöntőjében azt hangsúlyozta, semmihez sem hasonlítható élmény, ha a sportolók hazai pályán, a hazai drukkerek biztatásával versenyezhetnek, ezért nagyon örül a 2017-es budapesti vizes vb-nek, és bízik abban, hogy sikeres lebonyolítása növeli az esélyt a 2024-es olimpia rendezési jogának elnyerésére. A régi uszályon berendezett látogatóközpontok a tervek szerint a FINA-világbajnokság végéig, illetve a 2024-es olimpiarendezés helyszínét kiválasztó, 2017. szeptember 13-án esedékes limai közgyűlésig lesznek nyitva.

A megnyitó résztvevői és a sajtó képviselői a valóságban is meggyőződhettek arról, hogy gőzerővel zajlik a Dagály Úszóaréna építkezése és a hozzá kapcsolódó komplex városfejlesztési program megvalósítása. A hatalmas beruházás készültségi foka előrehaladottabb az időarányos tervekhez képest, így a kivitelezők azt mondják, hogy jövő év március végére teljesen elkészül az olimpiai vizes versenyeket is kiszolgálni képes komplexum. A hatezer nézőt befogadó csarnokot akár 15 ezer fősre lehet bővíteni, s a legkorszerűbb technológiával változtatható az eredetileg 50 méteres medence mérete is. A fejlesztéssel a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!