Sümeg

2011.08.03. 16:25

Most avatták a játszóteret

Mencshely - A gondosan megtervezett, sok érdeklődőt vonzó falunapra árnyékot vetett, hogy vasárnap meghalt egy helybeli férfi focizás közben.

Mátételki András

Az elmúlt hónapokban annyi ötlet merült fel, hogy szakítva a hagyományokkal, idén már két napra tervezték a falunapot a 270 lelket számláló községben. A szombat délelőtt az új focipályán fogathajtó bemutatóval kezdődött, majd délután adta át a faluközpontban az új játszóteret dr. Loványi Róbert polgármester és dr. Horváth Zsolt térségi országgyűlési képviselő.

A község eredetileg 11 milliós beruházást álmodott, de időközben kénytelenek voltak lefaragni az igényekből, hogy elő tudják teremteni a pályázati önrészt. Végül is nem épült kőfal csak drótkerítés, így a kivitelezés - hét játék található a parkban - csak 8,7 millióba került, amiből kétmilliót az önkormányzatnak kellett állnia. A kis létszámú községben negyven apróságot tartanak számon, akik között rendkívül népszerű az új játszótér.
 
A falumúzeum udvarán délután Pomázi Zoltán szórakoztatta a gyerekeket, majd sokak tetszésére a Texas Stuff country zenekar és az Új Bojtorján adott koncertet -  a nap utcabállal zárult.
 
Vasárnap a pápai Szó és Kép Színház szórakoztatta a gyerekeket, majd a falu birtokba vette az új focipályát, ahol  főzőversenyt tartottak.


 
- Délután két órakor, alighogy elkezdődött a focizás, az egyik játékos lélekszakadva rohant le a pályáról vízért - emlékezik vissza a tragikus eseményre Loványi Róbert. - A földön fekvő 38 éves férfit először egy nyugdíjas mentőápoló próbálta újraéleszteni, majd öt perc múlva megérkeztek a mentők Nagyvázsonyból, s röviddel ezután a mentőhelikopter is leszállt. Egy órán át tartott a küzdelem az életéért, de már nem tudták újraindítani a szívét. Egy kiváló embert, egy kétgyerekes családapát vesztettünk el, aki a társadalmi munkákban is élen járt. Az ő nevéhez fűződik a szabadidő parkban a kemence elkészítése, valamint neki köszönhetjük a kispályás "dühöngő" melletti kőkerítést is.

Úgy hallottam, hogy Attilának már korábban is voltak gondjai a szívével. Ott helyben a képviselő társaimmal úgy döntöttem, hogy lefújjuk a további programokat, így nem került sor a bor és a pogácsasütő verseny értékelésére, továbbá, hogy Egyed Lászlónak,   a község első polgármesterének csak augusztus 20-án adjuk át a településen az első díszpolgári címet.  A  település polgármestere  érdekelődésünkre elmondta, hogy költségvetésük olyannyira egyenesben van, hogy közel 900 ezer forint a megtakarításuk, ami jó lehet majd pályázati önrészre is. A község első embere, aki szereti a természetet, szívügyének tekinti a Halom-hegyi kilátó felújítását, az országos turista útvonal rendbetételét, erdei kerékpárút kialakítását, amit Dörgicsével összefogva szeretne megvalósítani.

Mencshely polgármestere a jövőben megkeresi a környékbeli községek vezetőit, ugyanis az az elképzelése, hogy a programjaikat, a falunapokat egyeztessék, így ne történhessen meg az, hogy egy hétvégén három falunapot is tartanak a térségben. Sokan ugyanis szeretnének a szomszédos községek programjaiban, vígasságaiban részt venni, rokonaikkal, ismerőseikkel találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!