Sümeg

2011.09.22. 09:56

A híradók napja

Veszprém - Ünnepi állománygyűlést tartott a híradók napja alkalmából az MH 54. Veszprém Radarezred.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Honvédség nem működhet korszerű, XXI. századi színvonaú híradás nélkül - írta a a veszprémi alakulat katonáinak (is) címzett levelében Benkő Tibor vezérezredes. A honvéd vezérkar főnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a szervezetek vezetésének stabil technikai feltételei biztosításában nélkülözhetetlen a híradó-technikai rendszerek digitális eszközökkel történő végleges kiváltása, a híradó szervezetek speciális, szolgáltatás-orientált fejlesztése.

A HEMO színháztermében a híradók és elektronikai szervezetek napja alkalmából tartott állománygyűlésen előbb Zentai László alezredes, a veszprémi radarezred megbízott parancsnoka köszöntötte a megjelent katonákat, majd Vasvári Géza alezredes emlékezett meg az 1844. szeptember 17-én született Puskás Tivadarról, akinek a nevéhez fűződik a mai rádiózás elődjének, a telefon-hírmondónak a megalkotása, amely elsőként Budapesten kezdett el működni. Vasvári Géza hangsúlyozta, a híradós szakma állandó tanulást, felkészültséget és tettrekészséget követel.

Az állománygyűlésen ezt követően elismeréseket vehettek át Zentai László ezredparancsnoktól az arra érdemes aktív és nyugállományú katonák, valamint civil alkalmazottak. Az ünnepi gyűlés a Légierő Zenekar műsorával zárult.

1893. február 15-én szólalt meg először Puskás Tivadar bűvös hírközlő szerszáma a telefonhírmondó. Önálló vezetékhálózata akkor még nem volt, így "adásait" csak a telefonállomásokon keresztül hallgathatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!