Sümeg

2014.08.22. 11:40

Reisz Pál: Hinni soha sem volt könnyű

Új házfőnök áll a ferences kolostor élén. Reisz Pál atya augusztus 1-jén érkezett Sümegre.

Tisler Anna

Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium egykori tanára, prefektusa, majd igazgatója elmondta, a hit minden korban próbatétel volt az emberek számára. A hívők könnyebben birkóznak meg a problémákkal; tudják, Isten velük van.

– A főváros egyik legforgalmasabb helyéről, a Ferenciek terén levő templomból érkezett ide. Milyennek érzi a kisvárosi életet?

– Nyugodtnak és jól érzem magam itt. Nem ismeretlen helyre érkeztem, korábban többször jártam Sümegen. Barsi Balázs atya tanár kollégám volt Esztergomban a gimnáziumban.

– A templom itthon és külföldön is ismert kegytemplom, búcsújáró hely. Milyen feladatot jelent ez az itt szolgálóknak?

– A kegytemplomban nincs esketés, temetés, hitoktatás, ezeket a feladatokat a plébániatemplomban látják el. Lelki gyakorlatokat tartunk, évente többször jönnek hozzánk csoportok. A kegyhely jeles búcsúira, a havi engesztelő fatimai napokra érkeznek nagyobb számban hívek.

Reisz Pál augusztus elsejétől áll a sümegi ferences kolostor élén. Budapestről érkezett a városba (Fotó: Tisler Anna)

– Hányan élnek a kolostorban?

– Jelenleg hárman vagyunk, Kiss Kamill testvér, Balázs atya és én.

– Milyen időbeosztás szerint telnek a napjaik?

– Reggel 5.50-kor közös ima, 7.30-kor zsolozsma, 8 órakor és vasárnap valamint ünnepnapokon 10 órakor is mise, 11.45-kor közös ima, délben ebéd, 18,30-kor közös imádság, 19 órakor közös vacsora. Napközben készülünk a prédikációkra, intézzük az ügyeinket.

– Családtagjaikkal, rokonaikkal hogyan tartják a kapcsolatot?

– Látogatjuk egymást, közösen töltjük a családi ünnepeket. Egyik testvérem unokáját nemrég én kereszteltem meg. Hatan vagyunk testvérek. Leszármazottakkal, unokatestvérekkel együtt elég nagy a család.

– Ma egy fiatalt minden korábbinál több kihívás ér. Mennyire nehéz ma a gyermekeket és a tizenéveseket hitre nevelni?

– Hinni soha sem volt könnyű, a hívők elé minden kor komoly próbatételt állított. A hitet akarni is kell, és aki akarja, az előtt megnyílik az oda vezető út is. A mai fiatalokat számos, nem mindig pozitív hatás éri. A hitért talán több mindennel kell megküzdeniük, így talán jobban is értékelik azt.

– Egykori diákjai osztálytalálkozókra is meghívják. Hitük mennyiben segíti őket, hogy átvészeljék a nehézségeket?

– A hívő ember számára adott a kapaszkodó, hogy minden nehézségből van kiút, nem vagyunk egyedül, hiszen Isten velünk van. A hívő közösségből is hatalmas erőt meríthet mindenki, aki oda tartozik. Gyakran hallom, volt tanítványaink gyermekeiket is hozzánk iratják be. Örömmel tölt el, hogy olyan emlékeket őriznek a gimnáziumról, hogy gyermekeiket is ránk bízzák. Több egykori tanítványunk tölt be vezető pozíciót a gazdasági vagy a politikai életben, lett elismert orvos, kutató, tanár. Mindenkire büszkék vagyunk, aki hitét megtartotta és megállja a helyét az életben.

 

Középiskolai tanár, prefektus, igazgató

Reisz Pál 1942. február 17-én született, Esztergomban a ferenceseknél érettségizett. Érettségi után belépett a rendbe; 1962-ben tett egyszerű fogadalmat, 1965-ben örökfogadalmat, 1967-ben szentelték pappá. Matematika–fizika, később történelem szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett, 1971-től tanár és prefektus volt egykori iskolájában, 1984-től igazgató. 1997-től két évet a kárpátaljai Ferences Misszióban szolgált Nagyszőlősön, 1999-től tizenhárom évet Szombathelyen. Két éve a budapesti Ferenciek terén álló templomba helyezték Onnan került Sümegre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!