Sümeg

2015.08.08. 14:42

Romulusszal érkezett a várkapitány az arénába

Sümeg - Életük feláldozásával is megvédték a sümegi várat a hős végvári katonák, akikre idén huszadik alkalommal emlékezünk a végvári napok alkalmával – így nyitotta meg az idei kétnapos történelmi időutazást Papp Imre sümegi várkapitány a szabadtéri lovas arénában szombaton.

Kovács Erika

A történelmi jelmezes felvonulás élén vastaps kíséretében korhű viseletben lépett be a zsúfolásig megtelt forró arénába Papp Imre várkapitány Romulusszal, a gyönyörű magyar félvér lóval, utána lovas iskolája andalúz paripákkal. A közönség folyamatos éljenzéssel köszöntötte az utánuk érkezőket is, a színpompás olasz zászlóforgatókat, a székesfehérvári I. András Király lovagrendet, a szentesi zsoldos sereget, illetve az ellenséget a „félelmetes" Göl Basi Vitézei Egyesületet, valamint az oszmán török csapat Sümegen portyázó hadait, akik már javában készülődtek a vár megtámadására.

Papp Imre várkapitány megnyitójában méltatta azokat a hős várvédő katonákat, akik életük árán is megvédték a sümegi várat, ezzel megakadályozták azt, hogy a török sereg tovább haladjon veszélyeztetve újabb országokat, várakat. A csata 35 napon át tartott, aztán a visszavert sereg egyetlen éjszaka alatt távozott.

A hétvégi időutazáson a közönség is jelmezt ölthet, és különféle izgalmakban lehet része, a lovas-színházban, a Kisfaludy Várkertben illetve a várban, ahol mások mellett a spanyol lovas karusszelek, solymászok  a lovagi torna katonái idézik fel a korabeli eseményeket, és mindeni megtekintheti, ki kerül ki győztesen a sümegi vártámadásból.  A várban pedig életre keltik azokat az időket, ahogy a középkorban éltek itt az emberek, a katonák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!