Sümeg

2015.11.22. 14:55

Lóháton a biztonságért

Sümeg - A lovas polgárőrök szerepe nem csupán a bűnmegelőzés, hanem a környezetvédelem, a természetkárosítás megakadályozása is.

Tisler Anna

Hat megye 32 településén szolgálatot teljesítő 88 lovas polgárőr vett részt egy kétnapos képzésen november közepén Sümegen. Rácz Adrienn, az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozatának elnöke előadásában elmondta, hogy a szolgálat ellátásához alapos és biztos lovagalástudás szükséges, mert bármikor történhet váratlan esemény, tettenérés, amikor vágtázni kell, vagy menet közben telefonon segítséget hívni, fotókkal dokumentálni a történéseket. Ezek elvonják a figyelmet, így megnő a balesetveszély.

A szövetség támogatja a lovas szolgálatot vállalók képzését és ellátását a szükséges eszközökkel. Az előadó kérte a hallgatóságot, hogy lehetőleg párban menjenek szolgálatba, mindenkinél legyen feltöltött mobiltelefon, indulás előtt a lovardában mondják meg, milyen útvonalon, hova mennek és mikor érkeznek vissza. Lóháton olyan helyekre is el tudnak jutni, amelyek gépkocsival megközelíthetetlenek, így az orvvadászatot, az erdőben hulladék lerakását, pincefeltörést is meg tudják akadályozni. A lovas zajtalanul közlekedik, így nagyobb a tettenérés esélye. Ahol megszervezik a lovas szolgálatot, csökkennek a külterületen elkövetett bűncselekmények.

A két nap során a résztvevők a lótartásról, az állategészségügyről, a hazai lovassport történetéről is hallgattak előadást.

Molnár Zoltán, a sümegi polgárőr-egyesület elnöke elmondta, hogy a városban négy éve működik a lovas polgárőrség, jelenleg 15 taggal. A termények érésének idején és télen hetente többször bejárják a külterületeket. A képzést és a lovakat Capári Róbert biztosítja.

Tavaly októberben szolgálat közben három lovas polgárőr, Németh Noémi, Mózner Adrienn és Borbásné Holczer Tímea megzavart három, pincefeltörésre készülő férfit, akik elmenekültek. Télen nem volt pincefeltörés a térségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!