Sümeg

2015.12.23. 07:25

Napfordulós jius ünnep

Végigedzették az év leghosszabb éjszakáját a brazil jiu-jitsu csapat tagjai, majd reggel hét órakor a vár oldaláról köszöntötték a felkelő napot. A téli napfordulón, december 21-én visszatekintettek az elmúlt évre, valamint meghatározták a 2016-os célokat.

Tisler Anna

Sümegen Molnár Gábor fekete öves versenyző, a sümegi akadémia vezetője, a Farkasok vezére este hét órakor kezdte az edzést. A terem, ami máskor nagynak tűnik, most kicsinek bizonyult. Jöttek sportolók a szomszéd településekről és Zala megyéből. Az edzés az ünnepi alkalomhoz illően könnyedebb, játékosabb volt, mint a hétköznapokon. A cél az együttlét, a közösségépítés volt.

- Tavaly december 22-én a reggel hat órás edzés után, hét órakor felgyalogoltunk a vár oldalára, hogy onnan köszöntsük a napfelkeltét - tudtuk meg Gábortól. - Majd jött a 12 órás, este héttől reggel hétig tartó edzés ötlete. Ez nem azt jelenti, hogy a sportolók egész éjjel jitsuznak. Órás váltásokban mindig van valaki a dojoban. Jövőre lehet, hogy 24 órás programot tartunk.

Megtelt a dojo az edzéssel töltött éjszakán

A lehetőséget sokan megragadták. Este a gyerekek is jöttek. Molnár Bátor, Gábor harmadik osztályos kisfia, aki komoly sportmúlttal rendelkezik, elmondta, Simon Leventével edzett egy órát. Az egész éjszakát a dojoban tölti, ugyanis édesanyja, Sümegi Kata szintén sportoló. Ő a lányoknak tartja a hajnali edzést. Bátortól megtudtuk, szeret sportolni, és tanulni is. Mindkettőben jó eredményekkel büszkélkedhet.

A visszatekintésben Molnár Gábor elmondta, sikeres éven vannak túl. Hazai és Európa bajnokságokon közel 130 érmet gyűjtöttek. A sikerek a küzdősportok iránt érdeklődők figyelmét is felkeltik, és sokan ki is próbálják. A jiu-jitsut bármilyen életkorban el lehet kezdeni, világszerte sokan vannak, akik nyugdíjas korukban is gyakorolják.

Simon Levente (fekszik) és Molnár Bátor az esti edzésen

Az idei év az akadémia vezetőjének nagy sikert hozott. Megkapta a fekete övet, amelyet rajta kívül alig néhányan viselnek az országban. Az övet november 21-én a sümegi szemináriumon vette át Ze Radiola mestertől.

- A legmagasabb fokozathoz érkeztem, de ez nem azt jelenti, hogy nincs már hova fejlődnöm - tette hozzá. -  A másik fontos cél a csapat összetartása, versenyeztetése.

A Farkasok támogatás nélkül, saját erőből utaznak a versenyekre. Aki nem engedheti meg magának annak költségeit, bármilyen jól felkészült, ki kell, hogy hagyja a lehetőséget. Támogatókat keresnek folyamatosan, de már rég tudják, azt nehezebb szerezni, mint világbajnoki érmet.

A versenyzők az ünnepek közti napokban sem pihennek, januárban már megmérettetik magukat. Gábor pedig nagy útra készül. Mestere javasolta, menjen el Brazíliába, ismerkedjen meg a kintiekkel, tanuljon. Azt, hogy mikor lesz lehetősége kijutni, még nem tudja, de lelkiekben már készül az élményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!