Sümeg

2016.08.21. 14:20

Folytatják a munkát a városvédők

Sümeg - Bíró Márton püspök születésének 320., Maulbertsch festő halálának 220. évfordulójára szervez ünnepséget a Városvédő és Szépítő Egyesület.

Tisler Anna

A Kós Károly-díjjal 2006-ban elismert szervezet jelenleg a város egyik legnagyobb létszámú, csaknem kétszáz taggal működő egyesülete. Tanai Károlyné örökös tiszteletbeli elnöktől, az egyesület alapítójától megtudtuk, a májusi tisztújítás és elnökválasztás óta négy bizottság működik. A műemlékvédelmi bizottság elnöke Kocsis István, akinek a munkáját négy tag segíti. Az öttagú városszépítő bizottság munkáját Vecsei Erzsébet irányítja. A kulturális bizottság szintén öttagú, elnöke Szabó Jánosné. Az ifjúsági tagozatot Bókkon Gyula támogatja. A bizottságok önálló munkaprogramot dolgoztak ki, elvégzett feladataikról minden hónapban beszámolnak a vezetőségnek. Az egyesület elnöke Gombási András. Az elnökség tagja Bókkon Gyula alelnök, Márkusné Csonták Éva, Miskó Józsefné, Szabó Jánosné, Vecsei Erzsébet és Pappné Szabó Csilla. A gazdasági vezető Holczer Györgyné, a felügyelőbizottság vezetője Horváth Edit, tagja Darabos Györgyné és Szántó Ferencné. Az egyesület vezetése minden hónap első szerdáján délután fél hatkor ülésezik a kórház könyvtárában levő helyiségükben, ahol bárkit szívesen fogadnak, meghallgatják ötleteit.

Németh Gézáné, Darabos Györgyné, Selényi Tiborné, Tanai Károlyné, Gombási András elnök és Gombási Andrásné az országos városvédő-találkozóról hasznos tudnivalókkal tért haza Fotó: városvédő egyesület

A műemlékek számbavétele jól halad, a Sümegprágára vezető útkereszteződésben, a város szélén egy kereszt felállítását tervezik. Az egyesület két év múlva, 2018-ban ünnepli fennállása harmincadik évfordulóját. Az alkalomra meghívják az egykori elnököket, a pártolótagokat és mindenkit, aki segítette a munkájukat. Az egyesület 13 tagja vett részt Várpalotán a városvédők országos találkozóján. Tanai Károlyné elmondta, hogy az ifjúsági és a helyi értékek szekció munkájában dolgoztak. Tájékoztatta a szekció tagjait a tíz éve alakult ifjúsági tagozat munkájáról, a ceglédi fiatalokkal közös örökségvédő nyári táborokról, az utánpótlás nevelésének fontosságáról. A tapasztalat ugyanis az, hogy az ifjú városvédők felnőttként is tagjai maradnak az egyesületnek. A sümegiek találkoztak Ráday Mihállyal, az országos szövetség elnökével is, bemutatkozott az új városi elnökség, valamint beszámoltak az eredményeikről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!