Sümeg

2016.09.18. 19:21

Megemlékezés és búcsú Sümegen - Szűz Mária mellett a város híres személyiségeit is felidézték

Sümeg – Padányi Biró Márton püspök születésének 320. és Franz Anton Maulbertsch festő halálának 220. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezést a Városvédő és Szépítő Egyesület, a ferences kegytemplomban pedig Fájdalmas Anya-búcsút tartottak hétvégén.

Tisler Anna

A Padányi-eméktáblánál rendezett megemlékezést Szabó Jánosné, az egyesület kulturális bizottságának elnöke és Kocsis István, a műemlékvédelmi bizottság elnöke szervezte. Padányi építtette egyebek mellett a püspöki palotát, Maulbertsch festette a plébániatemplom freskóit.


Padányiról és Maulbertschről Miklósi-Sikes Csaba helytörténész emlékezett meg. Elmondta, hogy a püspök a maga korában ismertebb és elismertebb volt. A festőket nem jegyezték, mesterembernek tartották őket, nem művésznek.

Padányi meghívására érkezett Sümegre Maulbertsch, hogy két nyáron elkészítse a templom freskóit. Ma a Maulbertsch-freskók miatt Európa távolabbi országaiból is érkeznek látogatók a városba, Padányi jobbára csak a térségben ismert.


A Padányi-emléktáblát a város nevében Kovács László alpolgármester és Tihanyiné Imre Lívia pénzügyi osztályvezető, a Városvédő és Szépítő Egyesület nevében Tanai Károlyné tiszteletbeli elnök és Gombási András elnök koszorúzta meg.


A Mária-napi búcsú ünnepi nagymiséjén a szabadtéri oltárnál Fazakas Z. Márton csornai apát azt fogalmazta meg, hogy a szenvedés az emberi élet velejárója. A hívő embert vigasztalja az a tudat, hogy Isten mindig velünk van, segít nekünk, soha nem hagy el bennünket. A misére százak zarándokoltak el idén is. Az apát elmondta, hogy a legnagyobb fájdalom a gyermekét sirató édesanya fájdalma. Amikor egy anya a csecsemője koporsójánál állt, azt kérdezte zokogva, hogy miért nem szereti az Isten. Az apát közös imádság után elmondta, hogy a csecsemőre egy angyal vigyáz, és az anya azóta megtapasztalta Isten szeretetét. Nemrég kisbabája született. Fazakas Z. Márton szerint a szülői hivatás gyönyörű, de gondokkal teli is egyben. A gyerek néha fájdalmat okoz a szülőjének. Az édesanya szerepe nem fejeződik be a gyerek felnevelésével, önállóvá válásával. Az anyaság élethosszig tartó törődés, aggódás, gondoskodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!