Sümeg

2014.05.11. 14:40

Sikeres gazdálkodók

Sümeg - Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a Helyi termékek ismertségének, elismertségének erősítése című projektjének keretében szervezett sikeres tanulmányutat a felvidék gazdáinak, termelőinek, iparosainak látogatásával.

Tóth B. Zsuzsa

Az egyesület tavaly indította útjára a Balaton-felvidéki minőségi termékek és szolgáltatások népszerűsítését célzó projektjét, melynek keretében többek között az Éltető Balaton-felvidék védjegyének bevezetését készíti elő. A helyi gazdálkodók, kézművesek és vendéglátósok gyakorlati tapasztalata alapján alakította ki az egyesület A Vidék Minősége - Éltető Balaton-felvidék védjegyet. A tanulmányút során a programba már bekapcsolódott partnerek tevékenységét ismerhették meg a résztvevők, akik jártak az ukki Ferrir Farmon, a sümegprágai Kalla Rolandéknál, Kapolcson Farkas Ivették birtokán, Nemesvámoson a Vámosi Vendégházban.

Az ukki házaspár, Komendánt Irénke és Nagy László (jobbról) terülj asztalkámmal várja mindig vendégeiket, akik a házigazdák saját készítésű bio termékeit kóstolhatják meg (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


Megismerhették a tótvázsonyi Zsár-Fa Bt. munkáját, a balatonakali Fék üzletház új beruházását, végül pedig a Tihany-Sajkod teázóban pihentek meg. A tanulmányúton több, mint hatvan résztvevő ismerkedett a vidék értékeivel. Vidékfejlesztési szakemberek, turisztikában érdekelt szervezetek képviselői, turisztikai desztinációs menedzsmentek munkatársai, értékőrök kirándultak együtt. A helyi termék előállítók, kézművesek, alkotók, őstermelők között polgármesterek, önkormányzati munkatársak is voltak. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnökségi és munkaszervezet tagjai egy jól szervezett programot biztosítottak részükre, hogy annak keretében megismerjék a felvidék értékeit, amelyek a védjegyre jogosultak. Az ukki Ferrir Farmon, a családi gazdaságban Nagy Laszló és felesége, Komendánt Irénke mutatta be birtokukat, ahol az állattenyésztés mellett állatsimogatót is nyitva tartanak. Hortobágyi rackajuhok, sertések, charolin és limusin borjúk cseperednek náluk.

A házaspár gyümölcstermesztéssel, házi lekvár készítéssel is foglalkozik. Minden alapanyag saját termelésből illetve gyűjtésből származik. Termékeik alapanyagai vegyszerekkel nem érintkeznek, színezéket, aromát nem tartalmaznak. Laci és Inke mindent maguk dolgoznak fel. Méhészetük van, eperszüretet és lekvárfőzést, valamint disznótort szerveznek nyitott portájukon. Füstölt árut kínálnak és csemege boltot működtetnek. A disznóhúsnál fokozottan ügyelnek arra, hogy legalább felesben a magyar fajtájú hízóik legyenek.

Falusi vendégasztalukon mindez megtalálható, a remek ízek garantáltan visszacsalogatják vendégeiket.

 

Saját alapanyagokat dolgoznak fel

A farm gazdái számára fontos a termelés során a táj- és környezeti értékek megőrzése, a helyi lakosok alkalmazásának elősegítése, valamint a jó minőségű termékek előállítása minőségi alapanyagokból, amit saját maguk termelnek. Mindezt természetesen értékelik a vendégek, a vidék hangulatát és ízeit kedvelő visszatérő vásárlók is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!