Szentbékkálla

2016.07.31. 13:50

Összekovácsoló jubileum

Szentbékkálla - A hasonló programok összekovácsolják a közösséget, tovább erősítik annak összetartó erejét.

Tóth B. Zsuzsa

Erről Molnár Endre polgármester beszélt a Tördemic Néptáncegyüttes műsorát követően a hétvégi Káli vigasságok megnyitóján. Mint elmondta, jeles nap a mai.

- Immár a 25. Káli vigasságokat ünnepelhetjük, történelmi távlat már ez a negyed század. Ha csak a legszebb élményeket kezdenénk felsorolni, az is hosszú időt venne igénybe. Amikor 1992-ben elődöm, Csombó Lajos polgármester idejében elindult a program, nagyszerű felismerés volt, hogy szükség van rá. Közösségépítő ereje van a falunapnak, sokakat látok most itt, akik a korábbi ilyen eseményekről sem hiányoztak. Nosztalgiázunk is így, főként, mert több olyan program van, amely segíti az emlékezést. A Gyökerek című kiállításon például olyan arcokat is láthatunk, akik már nincsenek itt köztünk. De ezen a hétvégén személyesen is találkozhatunk olyanokkal, akik sokáig elmaradhatatlan résztvevői voltak a korábbi Káli vigasságoknak. Mint például Liszter Sanyi és a Káli Tűzrózsák táncegyüttes tagjai - mondta a polgármester. Felhívta a jelenlévők figyelmét a sportprogramokra, a templomi díszhangversenyre, és megköszönte mindazok segítségét, akik a szervezésben jeleskedtek, a lebonyolításban tevékenykednek. Hozzátette, hogy a vasárnapi keresztszenteléssel befejeződik a települési feszületek felújítási sorozata, ami nagy örömet jelent mindenkinek. A település önkormányzata által a történelmi kőkeresztek felújítására 2013-ban indult a Keresztszülőket keresünk elnevezésű akció. Annak záróprogramja a mostani, amelyhez ugyancsak sokan nyújtottak segítséget.

Az együttes, Gyökerek című kiállításon mutatkozott be Lukács Tamás, Tóth János, Szigethy Pál és Berta László. A felső képen az alkotók közül Tóth János és Lukács Tamás. A vigasságok hangulatát a Tördemic Néptáncegyüttes műsora alapozta meg

A kétnapos programsorozat keretében kiállítások, koncertek, a kővágóörsi önkéntesek jóvoltából tűzoltó-bemutató, petanque, főző- és sportverseny, pincelátogatás, utcabál várt mindenkit. De voltak gyermekprogramok is lufibohóccal, arcfestéssel, BMX-bemutatóval. Vasárnap focitornát, hangversenyt, tartottak. Délután újraszentelték az úgynevezett Fatér keresztet. A Káli vigasságokon mutatták be Oltárczi Ferenc a településről szóló két, idén megjelent új könyvét. Az egyik kötet a falu belterületén kívüli épületeit dokumentálja képeskönyv formában. A kiadvány a 2012-ben a belterületi épületekről megjelent fotóalbum párja.

A másik könyv a Szentbékkállai füzetek III. kötete, amely többek között Szentbékkálla egyháztörténeti dokumentumaiból, az iskola és a kultúrház irataiból közöl eddig nem publikált anyagokat, továbbá a helytörténeti gyűjtemény néhány becses tárgyát ismerteti. Az ünnepségre a retró jegyében visszatért a faluba Liszter Sanyi közkedvelt cigánydalaival, a Káli Tűzrózsák táncosai kíséretében. A templomban Virágh András Gábor és a környékbeli zenészekből verbuválódott Balaton Kamarazenekar adott orgonakoncertet, pihentető meditációs zenét pedig szokás szerint a helyi Jeszenszky István játszott.

Nagy sikert aratott a kultúrházban a budapesti Bakancsosok Foltvarró Klub tagjainak munkáiból rendezett látványos patchwork-kiállítás.

A falugondnoki gépkocsi ilyen alkalmakra kiváló kiállítóteremmé változó hatalmas garázsában ez alkalomra megnyílt Lukács Tamás, Szigethy Pál, Berta László és Tóth János Gyökerek című együttes kiállítása. Tamás festményei és fantáziaindító tisztított akácfagyökerei jól keretezték a többiek, a településről, annak életéről, lakóiról készített fényképfelvételeit, köztük a látványos légi felvételeket. A különleges, a múltat is megidéző tárlat találóan kapta a Gyökerek címet.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!