Tapolca

2009.08.06. 02:29

Történelmi játékok és borfesztivál Pápán

Pápa - A következő hét végén rendezik meg a Pápai történelmi játékokat és a hozzá kapcsolódó Pápa, a somlói bor városa borfesztivált. A hagyományőrzők a pápai hősök napján koszorúzásokkal, emléktábla-avatással, bajtársi találkozóval emlékeznek mindazokra, akik életüket áldozták a hazáért.

Nagy Imre

- Az idén a szabadságharc százhatvanadik évfordulója jegyében szerveztük meg a Pápai történelmi napokat. Kiemelt program ezen belül az ihászi csata, amiről annyit kell tudni, hogy 1849-ben ez volt Veszprém megye egyetlen ütközete, és mint ilyen, bekerült az Ezeréves megye programjába is - tájékoztat Tóth Kálmán, aki a Pápai Huszáregyesület részéről vesz részt a szervezésben.

- Az eddigi rendezvényeinktől még egy dologban eltér az idei, hiszen nyolc év szünet után újra megrendezzük a huszártábort. Az utóbbi időszakban részben az anyagi lehetőségeink miatt maradt el, idén viszont a város önkormányzata, felhasználva a megyei támogatást, lehetővé tette a tábor megrendezését. Tulajdonképpen ez adja az alapját az egész programnak. 

A huszártáborba régi és újabb barátaink, hagyo- mányőrzők jönnek: tüzérek, gyalogság, lovasság, huszárok, sőt, szlovákiai magyar hagyományőrzők is, így mondhatjuk, hogy nemzetközi lesz a táborunk - mondja mosolyogva Tóth Kálmán.

- Közel százötven hagyományőrző három napon keresztül fémjelzi tehát ezt a korszakot. Ez több dologban is megnyilvánul. Egyrészt a megjelenésben, hiszen képviselteti magát az 1848-as sorgyalogság, nemzetőrség, illetve a honvéd gyalogság meg a szépszámú különböző huszárcsapatok. 

A programban három olyan felvonulás is lesz, ahol a nézők gyönyörködhetnek ezekben - avat be a részletekbe a szervező.

- A bemutatókhoz kapcsolódik egy érdekesség: pénteken a Méretes Szabó Kft. huszáregyenruháiból a Hollósi Galériában kiállítás nyílik, itt huszonhárom egyenruhát tekinthetnek meg az érdeklődők. 

A rendezvény egyébként a hagyományőrzők felvonulásával kezdődik, ami idén sokkal színesebb lesz, hiszen ennyi lovas, fogat és gyalogos még nem vett részt ezen a felvonuláson. 

Megjelenik maga Kmetty tábornok is, aki üdvözli az ihászi csata szereplőit. De itt lesznek velünk a kor pápai diákjai: Petőfi, Orlai is. Toborzók, táncosok, 1848-as zenék, indulók színesítik a programot. A megnyitó katonai díszszemlével zárul, mintegy előrevetítve a másnapi csatát. 

A szombati fő program maga az ütközet lesz. Közel száz percben mutatunk be egy korhű képet a városról, a magyar és az osztrák katonaságról, egyenruhákkal, fegyverekkel és természetesen a csata történéseinek felidézésével. 

A rendezvénysorozat másik fő programja a törté-nelmi lovasverseny, ahol korabeli egyenruhában mérik össze a lovasok ügyességüket és bátorságukat. Ezt az akadályugratást mindig nagy érdeklődés kíséri.

Egy olyan közép-dunántúli rendezvény elé nézünk, ami kiemelt figyelmet érdemel, és reményeim szerint nagy tömegeket mozgat majd meg. A történelemnek egy olyan ívét mutatjuk be, ami lehetőséget ad a történelmi tények jobb megismerésére.

Ebben segítenek a hagyományőrzők, akik felidézik az eseményeket a közönség számára - tette hozzá Tóth Kálmán.

A hagyományőrzők a pápai hősök napján koszorúzásokkal, emléktábla-avatással, bajtársi találkozóval emlékeznek mind-azokra, akik életüket áldozták a hazáért. 

A kísérő programok között játszóház lesz, illetve bemutatják Kacsoh Pongrác János vitézét is. A Kormorán-koncert dalai szintén jól illeszkednek majd a program koncepciójához. 

A történelmi eseményekhez csatlakoznak a borfesztivál programjai. A borfaluban három napon át kiváló somlói nedűket és ízletes ételeket kóstolhatnak az ínyencek, a színpadon pedig számos amatőr és hivatásos produkció várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!