Tapolca

2012.12.19. 09:48

Megtalálták az átjárót a tavasbarlangban

Tapolca - Országosan is jelentős felfedezést eredményezett a Tapolcán tevékenykedő barlangászok kitartó munkája.

Szijártó János

Megtalálták a Kórház- a Berger Károly és a Tavasbarlangot összekötő, eddig nem ismert járatot.

A hírt elsőként Horváth Sándor, a Tapolcai Plecotus barlangkutató csoport tagja közölte lapunkkal. Hangsúlyozta, hogy a felfedezéssel a tapolcai barlangrendszer hazánk negyedik leghosszabb barlangjává lépett elő. Szilaj Rezső, a barlangász egyesület vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az eddig felmért rész hossza mintegy 8700 méter, de a még felmérendő szakasszal együtt várhatóan meghaladja majd a tíz kilométert a rendszer teljes hossza, így valóban Magyarország negyedik leghosszabb barlangrendszeréről lehet beszélni. De ez majd akkor válik hivatalossá, ha a felmérési, illetve az ezzel járó térképészeti munkálatok befejeződnek. A felfedezéshez két csoport is hozzájárult, hiszen a Plecotuson hat tagján kívül a Plózer István víz alatti barlangkutató csoport öt barlangásza is kereste az összeköttetést.

Együtt a felfedezők. A Plecotus és a Plózer István víz alatti barlangkutató csoporté a felfedezés érdeme (Fotó: Horváth Sándor)

Alig két évvel ezelőtt fedeztek fel barlangászok kettő, korábban nem ismert felszín alatti tavat. Ráadásul mindkettő meghaladja az eddigi legnagyobb hazai barlangi tó vízfelületének méretét. Azelőtt 2002-ben, szállodaépítés során bukkantak új barlangra, amelyet Berger Károly néhai kutatóról neveztek el. A régebb óta ismert különleges klímájú Kórházi barlang és Tavasbarlang, valamint a Berger között ez idáig nem volt ismert összeköttetés. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!