Tapolca

2013.04.07. 11:32

Jelentős változások Tapolcán

Jelentős változásokat hozott a 2012-es év az önkormányzatok számára, államstruktúra átalakulása miatt. Létrejöttek a járások, megalakultak a járási központok, amely Tapolcát is közvetlenül érintette.

Szijártó János

Császár László polgármester munkatársunknak elmondta, hogy a változás a feladatok megosztását, átszervezését is jelentette és a közigazgatás mellett a oktatást is érintette a tendencia. A város oktatási intézményei, az óvodák kivételével, állami fenntartásba kerültek. Maga a működtetés, illetve a technikai személyzet biztosítása maradt az önkormányzat kezében.

- Mindezek figyelembe vételével kellett egy teljesen új költségvetési struktúrát felépíteni. Az állam feladatfinanszírozás alapján biztosítja a normatívát számunkra, bár kétségtelenül ez önmagában nem fedi le teljesen a költségeket. Az viszont tény, hogy törekednünk kell a minél kisebb különbségre, hiszen mozgásteret csupán a saját adóbevételek nyújtanak részünkre. Enélkül pályázni sem tudnánk, pályázat nélkül pedig a fejlesztésekre sem lenne sok esélyünk - fogalmazott a polgármester.

- A 3 milliárdos költségvetés mindenesetre biztatónak tűnik, főleg úgy, hogy az állam egy jelentős adósságtehertől szabadított meg minket az adósságátvállalással. Azonban tény, hogy a szigorú gazdálkodás kötelező az önkormányzat számára. Ráadásul az idei év eleve egy új kihívás, illetve a változások alapján egyfajta bázisévnek is tekinthető. Vannak tartalékaink, de igazából, konkrét tapasztalatokról majd egy év múlva tudunk beszámolni - tette hozzá.

A fejlesztések között kiemelt jelentőségű a szennyvízkezelés uniós elvárások szerinti megoldása. Ez már csak azért is lényeges, mivel számos egyéb pályázatnál alapfeltételként szerepel a teljes csatornázottság és a szennyvíz szabályos kezelése. Itt a fejlesztés előkészítésére már van megítélt pályázati támogatás.

Fontos kérdés helyben a strand, amelyre szintén pályázott a város, de első körben elutasító választ kaptak. Császár László szerint ennek ellenére a városi fürdő újbóli megnyitásának jók az esélyei. Egyrészt kifogással éltek az elutasító döntés ellen, amelyre még ebben a hónapban várható végleges válasz. Ha így sem nyer Tapolca, akkor az ideszánt kétszázmillió forint önrészt használják fel a beruházáshoz. Ebben az esetben az eredeti tervhez képest csökkentett tartalommal valósítják meg a projektet, ami konkrétan egy áprilistól októberig működő strandot jelentene a helybelieknek. Nagy medence, gyermekmedence, termálmedence és egy kiszolgáló épület kialakítása szerepel a tervekben.

Természetesen több kisebb volumenű pályázat, is folyamatban van. Ezek között az egyik legjelentősebb a közvilágítás korszerűsítésére, az energiatakarékos  megoldásokra vonatkozó fejlesztésre benyújtott pályázat, amelynek elbírálását várják Tapolcán.

Az idei évben is városi kitüntetésekkel ismerték el a köz érdekében kiemelkedő munkát végzőket Tapolca várossá nyilvánításának negyvenhetedik évfordulóján. A Hotel Pelionban Tapolca Városért kitüntetést adott át Császár László polgármester dr. Flórián Csabának és Horváthné Somogyi Ildikónak. Az ünnepségen a képviselő-testület döntése alapján Détári Éva, Lakos Dezsőné, dr. Varga István, Horváth Lászlóné, Emődi Sándorné és Ruzsa Károlyné részesült elismerésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!