Tapolca

2014.05.14. 20:05

Örvényrajzok a tavon

Tapolcafő - Lelkes helyi önkéntesek egy csoportja megtisztította a tapolcafői Örvény-tavat közölte a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke.

Polgár Tibor

Horváth Endrétől megtudtuk, az általuk szervezett természetvédelmi akcióban pápai tűzoltók is segédkeztek.

- Óriási munka volt megtisztítani a tavat, közel félszázan vállalkoztunk a roppant nehéz feladatra. A csapat magját mi, tapolcafői kertbarátok adtuk, de a település több lakója, valamint egy hatfős pápai tűzoltócsapat is segített nekünk, utóbbiak egy hatalmas szivattyúval dolgoztak - fogalmazott.

Önkéntesek tisztítják az Örvény-tavat, középen Szarka Ferenc (Fotó: Somogyi Zoltán)

 

Hozzátette: az Örvény-tó medrét, valamint a be- és kivezető árkokat teljesen kitisztították, ezzel biztosították a tó vizének öntisztulását. A szivattyú mellett többek között gereblyéket, ásókat, lapátokat, motoros és kézi kaszákat, valamint csónakot is bevetettek a siker érdekében.

- Immár újra tisztán látszik, amint feltör a forrásvíz - fogalmazott boldogan Horváth Endre. Mint mondta, az Örvény-tó megtisztítását hosszú ideje tervezték, ugyanis már nem lehetett látni a vizet a békalencsétől és a hínártól. Most azonban közös erőfeszítéseiknek hála visszakapta régi fényét a természeti ritkaságnak számító tó, amely a Tapolca-patak partján, a Tapolca Forrás Tanösvényen található. Ennek az örvényekkel rajzolt kis tónak nagy érdekessége, hogy a tófenéken méterenként tör fel a forrásvíz, ami tiszta, finom szemű homokot hoz magával a vízfelszínre, ezáltal pedig kivételes látványt nyújt. - Kevesen tudják, de Európában csak két ilyen örvénytó található, egy Franciaországban, egy pedig nálunk - mutatott rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!