Tapolca

2014.08.12. 15:13

Szombathelyi művészházaspár adott kamarahangversenyt

Szombathelyi művészházaspár, Császár János és felesége, Edit adott kamarahangversenyt a Balatoni Zenei Fesztivál programján, két este. Varnus Xaver Antalffy-Zsiross Dezső műveit játszotta.

Balla Emőke

Rétegkoncertek voltak a legutóbbiak a gyulakeszi rendezvénysorozatban. Mert bár elhangzottak Bach, Mozart, és Ravel darabok is, az est mégis az 1945-ben New Yorkban elhunyt orgonaművész-zeneszerző zseni, Antalffy-Zsiros Dezső, a Zeneakadémia egykori professzora és a New York-i Filharmonikusok orgonistája műveinek megszólaltatásáról szólt, az 1922-ben eljátszott hegedű-zongora művének felújításáról. Antalffy-Zsiros Dezső (1885-1945) a 20. századi magyar zenetörténet egyik legnagyobb komponistája, orgonaművészként kora legjelentősebb előadói közé tartozott, mondta Varnus Xaver, aki tizenévesként fedezte fel a magyar orgonaművész-zeneszerzőt. A közönségnek is szívesen mutatja be a kevésbé ismert szerző munkásságát, méltatlanul keveset tudnak róla. Ezúttal elhangzott az 1907-ben készült Madrigál, valamint A faunok tánca című orgonamű, a hegedű-zongora darabot Császár János, a Capella Savaria alapító tagja és felesége, Edit adták elő. A házaspár Bach és Mozart egy-egy szonátájának tételeit művészi alázattal, a zongoraművész Ravel Szonatináját át-éléssel, finom visszafogottsággal játszotta. Antalffy-Zsiros Dezső énekhangra és zongorára is írt dalokat; a három Petőfi-dalt (például a Reszket a bokor címűt) az ifjú énekes, Záborszky Péter szólaltatta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!