Tapolca

2015.04.13. 16:18

A polgárok fele sem voksolt vasárnap

Veszprém - Elmaradt a választási részvétel a februári veszprémi voksoláshoz viszonyítva. A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai alapján az április 12-i voksoláson a választókerület 70 903 választásra jogosult állampolgára közül 29 496-an jelentek meg a szavazáson. Ez 41,6 százalékos részvételi arányt jelent.

Szám Dorottya

Az urnákban és a beérkezett borítékokban talált érvényes szavazatok száma ennél valamivel alacsonyabb volt, 29 358 darab.

Vasárnap 17.30-ig a választásra jogosultak 38,29 százaléka, 27 520 szavazó járult az urnákhoz. A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 17.30-ig a jogosultak 55,57 százaléka (39 897 választó) szavazott a választókerületben. A februári veszprémi választáson is többen járultak este fél hatig az urnákhoz mint most, mintegy négy százalékkal.

A csabrendeki ötös számú szavazókör volt a legaktívabb, itt a jogosultak több mint 71 százaléka járult az urnákhoz. A legkevesebben Pusztamiskén mentek el voksolni, itt 23,7 százalékos volt a részvétel.

Infografikán érzékeltettük, az egyes szavazókörökben melyik jelölt kapta a legtöbb voksot. Látványosan érvényesült a papírforma, Tapolcát és környékét vitte a Jobbik


A Fidesz szerint a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás tétje az, hogy Tapolca, Ajka, Sümeg és térsége nyertese lesz-e a következő éveknek. A nagyobbik kormányzópárt – utalva arra, hogy a szavazói részvétel elmaradt a tavalyi országgyűlési választások részvételi arányától – mindenkit arra biztatott, hogy éljen szavazati jogával. A Naplóhoz elküldött közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a Fidesz számára a vasárnapi választás becsületbeli ügy volt.

A kormánypárt közölte azt is, hogy mivel más pártok aktivistái több alkalommal zaklatták a Fidesz önkénteseit, emellett plakátokat gyújtottak fel és rongáltak meg, feljelentést tesznek az ügyben a rend-őrségen.

– Nem fogunk engedni a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali agressziónak – fogalmazott a nagyobbik kormánypárt a sajtóközleményben.99,1 százalékos feldolgozottságnál a jobbikos Rig Lajos vezet a tapolcai–ajkai időközi választáson 35,3 százalékkal, a fideszes Fenyvesi Zoltán pedig 34,4 százalékon áll. Az MSZP–DK-s Pad Ferenc az első kettő közelébe sem jutott, neki 26,3 százaléka van. Rajtuk kívül csak az LMP-s Sallee Barbara lépte át a kampányfinanszírozás szempontjából fontos kétszázalékos küszöböt. A többi 18 jelöltnek a pártfinanszírozásra vonatkozó jogszabály szerint vissza kell fizetnie a felhasznált kampánytámogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!