Tapolca

2016.03.15. 11:00

Fegyvert adott a múzeumnak

Tapolca – A Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyűjteményében a tervek szerint áprilistól már látható lesz az a fegyver, amelyet egy helyi diák talált a környéken mostanában.

Tóth B. Zsuzsa

Hangodi László történész, muzeológus szerint 1945 márciusában a térségben zajló harcokban használhattak a fegyvert, amelyet egy helyi diák, Ihász Nándor talált a Hajagos-hegyen, egy erdőben, ahol egy fa már köré nőtt. A fiatal tagja a Tapolcai Múzeumbarát Diákkörnek, így rögtön tudta, hogy a múzeumnak kell felajánlania a fegyvert. Így az intézménynek ajándékozza azt, hogy szolgálja a továbbiakban a közösség javát. A Mannlicher–Schönauer gyártmányú világháborús emlékért elismerő oklevelet kapott, Hangodi László és Décsey Sándor, a könyvtár igazgatója külön köszönetet mondott Nándor döntéséért.

A diák a könyvtárban édesanyjával együtt vette át az oklevelet. A fegyver a könyvtár aulájában nyíló, A Balatoni csata 1944–45 kiállításon lesz majd látható várhatóan áprilistól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!