Tapolca

2016.09.26. 06:47

Ő tervezte - mi fizettünk vele

Tapolca – Az általa tervezett pénzzel fizettünk, bélyegeivel leveleztünk. Ha felszínesen is, de mindenki kapcsolatba került vele, a munkáival.

Tóth B. Zsuzsa

Így méltatta Nagy Zoltánt a grafikus kiállításának megnyitóján Kertész Károly, nyugalmazott könyvtárigazgató a grafikus Wass Albert Könyvtár és Múzeumban nyílt tárlatán. Az 1987-ben elhunyt alkotó születésének centenáriumára emlékeztek az érdeklődők szülővárosában, Tapolcán. Mint elhangzott, Nagy Zoltán első sikeres alkotásai a 40-es években a pénzjegy nyomdában születtek, amely   a magyar grafika fellegvára volt akkor. Ott  Nagy Zoltán olyan ösztönző művészi közegbe került, ahol egyszerre vetélkedett és segítette egymást a nemzetközileg is elismert művészgárda. Az 50-es évektől e kiváló művészek elismert szellemi és szervezeti vezetője lett. Nevéhez fűződik a pénzjegynyomdában folyó szerteágazó alkalmazott grafikai tevékenység, főként a magyar bankjegy és bélyeg tervezés talán művészileg leghitelesebb korszaka. Felülmúlhatatlan portrékat készített, világszerte nagyra értékelt bélyegsorozatait hosszan lehetne sorolni. A világ első alumínium bélyegének készítése szintén a nevéhez fűződik.

A kiállítást Kertész Károly nyugalmazott könyvtárigazgató nyitotta meg
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A Pénzjegynyomda egykori tervezője, Munkácsy- és Tótfalusi Kis Miklós díjjal kitüntetett grafikus tervezte az 1970-ben kibocsátott 500 forintos papírpénzt, metszette a 10, 20, 50 és 100 forintos bankjegy hátoldalát és a 20 forintos előoldalát. Bélyeggrafikai munkássága szintén kiemelkedő: közel 300 bélyeg tervezése köthető a nevéhez. Tevékenyen vett részt a Pénzjegynyomda grafikai iskolájának létrehozásában. Az akvarelljeit bemutató kötet ezen intézmény kiadásában jelent meg 1975-ben. 1983-ban míves ex librist készített a tapolcai gyermekkönyvtár fennállásának 20. évfordulójára – méltatta Kertész Károly. Szólt Nagy Zoltán munkásságáról, ismeretségükről, hiszen személyes jó ismerősének, barátjának mondhatta. Nagy Gábor színművész, Nagy Zoltán fia ugyancsak megtisztelte jelenlétével a kiállítás megnyitót. Édesapjáról, mint szerény, csendes, visszahúzódó személyiségről beszélt. Vallotta, hogy ő viszont nagyon örült, ha egy bélyegen viszontláthatta édesapja munkáját, büszke volt rá, hogy az általa tervezett pénzekkel fizetnek az emberek hazánkban. Décsey Sándor igazgató üdvözölte az egybegyűlteket és köszönetet mondott mindazon filatelistáknak, akik a kiállítás anyagának összeállításához saját gyűjteményükből kölcsönöztek értékes darabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!