Tapolca

2014.10.12. 13:09

Eke Ferenc a közszolgálati járadék miatt lépett vissza

Nemesvita – Megkapja a közszolgálati járadékot, ezért lépett vissza polgármester jelöltségétől Eke Ferenc független jelölt, aki 1990-óta töltötte be a polgármesteri tisztséget a 334 fős településen – tudta meg a Napló.

Tóth B. Zsuzsa

A helyi önkormányzatairól szóló törvény 2014. október 12. napján hatályba lépő egyik pontja a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának időpontjától, azaz 2014. október 12. napjától hatályon kívül helyezi a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvényt.

Ezért október 11. napját követően keletkező jogviszony esetén közszolgálati járadék megállapítására már nem lesz lehetőség, a közszolgálati járadékra való jogosultságot kizárólag a 2014. október 12. napját megelőző választások útján keletkezett jogviszony alapozhatja meg.

Eke Ferenc, Nemesvita polgármestere szombaton lépett vissza a választástól (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A Pttv. rendelkezései szerint közszolgálati járadékra az a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester jogosult az, akinek a megbízatása az új polgármester megválasztásával vagy a képviselő-testület feloszlásának kimondását követően új polgármester megválasztásával szűnik meg,feltéve, hogy legalább három választási ciklus - de legalább tizenegy év - során foglalkoztatási jogviszonyban polgármesteri vagy foglalkoztatási jogviszonyban alpolgármesteri tisztséget tölt be, és a foglalkoztatási jogviszonyának megszűnését követő tizenkettedik naptári év végéig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (a továbbiakban: Tny.) meghatározott öregségi nyugdíjkorhatárt eléri, s megfelel a Tny-ben foglalt egyéb jogosultsági feltételeinek, továbbá öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, rokkantsági ellátásban és rehabilitációs ellátásban nem részesül.

Eke Ferenc a Naplónak elmondta: pénteken kapta meg az értesítést arról, hogy a fenti feltételeknek megfelel, így a járadékot megkaphatja.

A független politikus úgy döntött, él a lehetőséggel, s visszalép a jelöltségtől.

- Sajnálom, hogy így történt, ha előre tudtam volna biztosan, hogy megkapom a járadékot, akkor nem indultam volna a helyhatósági választásokon. Ezt a lehetőséget viszont nem szeretném kihagyni - mondta az 58 éves élelmiszeripari gépész üzemmérnök.

Ő véli, eddig nem fontolgatta, ki követheti a polgármesteri székben,  de meggyőződése szerint biztosan lesz arra alkalmas személy a településen.

Eke Ferenc visszalépése miatt időközi választásokat kell majd kiírni a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!