Tapolcafő

2015.07.21. 19:19

Megszépült a tapolcafői evangélikus templom

Takaros képet mutat az evangélikus templom Tapolcafőn. Az épületet több ütemben felújították, a munkák végeztével istentiszteletet tartottak.

Molnár Tímea

Az ünnepi alkalmon Szemerei János evangélikus püspök hirdetett igét. A Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke a Naplónak elmondta: az evangélikus közösségekre jellemző, hogy szeretik a templomukat, de ritka, hogy saját maguk rakják rendbe. Tapolcafőn pedig ez történt: saját anyagi forrásból, hozzátett munkával újult meg a helyi evangélikus gyülekezet temploma. Az épület fala ugyanis nedvesedett, az oltártérben hullott a vakolat, ezért megoldották a külső csövezést, az esővíz elvezetését, a talajnedvesség elleni szigetelést.

Fotó: A szerző

A belső vakolatot kijavították, meszeltek, festettek, ahol kellett, pótoltak. Új burkolatot kapott a templomban a járófelület, az oltárt restaurálták, ablakokat és padokat cseréltek. A felújítás eredményeként a padokat fűteni is lehet. Megtörtént a külső homlokzat festése és a torony bádogozása. A beruházás 6 millió 274 ezer forintos költségvetésű volt, ezt a tapolcafői evangélikusok önerőből állták. A gyülekezet kasszájában rendelkezésre állt ugyanis az az összeg, amelyet az egyházi vagyon visszaadásakor az egykori helyi evangélikus iskoláért és tanítói lakásért kaptak. A felújítási munkákat Banai Gyula gondnok vezette.

– Csodát élünk meg, csodálatosan néz ki a templom. Emberi szemmel nézve ez így van, de nem csoda, ami végbement – mondta az istentiszteleten Máthé Csaba, a nagy múltú gyülekezet lelkésze. A tapolcafői evangélikus gyülekezet ugyanis több mint 200 éve létezik. – Isten kegyelmét és csodáját látom abban, hogy egy kis gyülekezet ilyen történelmi változások dacára él és élni akar. Így éljük meg Isten csodájaként a mai alkalmat. Becsüljük meg értékeinket, alkalmainkat és egymást – fogalmazott Máthé Csaba. A tapolcafői evangélikus gyülekezet 1805-ben alakult, jelenleg 64 tagja van.

Az ünnepélyes alkalmon jelen voltak a Tapolcafőn működő történelmi egyházak képviselői, az evangélikus egyházmegye felügyelői, a gyülekezet korábbi lelkésze, Szakos Csaba is, és közreműködött a kaposvári evangélikus gyülekezet kórusa. Polgárdi Sándor, a pápai evangélikus gyülekezet lelkésze, az esperes más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az istentiszteleten, ő levélben köszöntötte a tapolcafőieket. Polgárdi Sándor Reményik Sándor Templom és iskola című költeményéből idézett, eszerint „kicsiny, fehér templomotokba most minden erők tömörülnek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!