Tapolcafő

2016.06.29. 19:25

Újra forog a malomkerék

Tapolcafő - Vidáman forog a tapolcafői malomkerék, melyet a medrében csörgedező Tapolca-patak hajt. Többek hozzáértő munkájának köszönhető mindez, ugyanis az elmúlt időszakban még egészen más látvány fogadta az erre járókat.

Polgár Bettina

Horváth Endrétől, a Tapolcafői Kertbarát Kör oszlopos tagjától megtudtuk, komoly problémát okozott, hogy nemrég kitört a Forrás Tanösvény mellett található malomkerék egyik féltengelye.

- A malomkerék egyre jobban nyikorgott, majd egy vájat keletkezett, ami aztán a féltengely kitöréséhez vezetett. Amikor észrevettük, rögtön leállítottuk a malomkereket. Nagy szerencsénkre a szükséges javítási munkálatok elvégzéséhez remek szakemberek voltak a segítségünkre: idősebb Nagy Lajos, Bali István és Kovács László - mesélte Horváth Endre.

Fotó: Polgár Tibor

A tapolcafői kertbarát kifejtette, a többmázsás malomkerék rendbehozatala órákat, no meg jó pár segítő kezet vett igénybe.

- A malomkerék több mint egy hete nem forgott már, így annyira kiszáradt, hogy a súlya a felére csökkent. Azonban így is öt emberre volt szükség a javításhoz. Nagy munka volt a szétszedése, majd a hiba forrásának orvoslása, ám az összeszerelés már gyorsabban ment - emlékezett vissza Horváth Endre. Mint mondta, sokaknak feltűnt, hogy egy ideig nem forgott a malomkerék.

- Rengetegen megkérdezték, mi történt a malomkerékkel. Sajnos muszáj volt leállítanunk, mert különben akár hatalmas kár is keletkezhetett volna, ha leesik a kerék és összetörnek a lapátok - fűzte hozzá.

A helyiek példás összefogása révén ismét gondtalanul forgó malomkerék mindenki örömére gazdagítja Tapolcafőt és a természetet. Horváth Endre megjegyezte, az ország szinte minden szegletéből érkeztek már a Forrás Tanösvényhez kirándulók, akik a túrázás és a forróságban jóleső forrásvíz kortyolgatása mellett mindig megcsodálják a malomkereket is.

Címkék#Tapolcafő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!