Tapolcafő

2016.09.04. 19:08

Hat éve történt a természeti csoda - A forrás napját ünnepelték Tapolcafőn

Tapolcafő - Dalokkal, gyermekprogramokkal és finom falatokkal ünnepelték idén a forrás napját, valamint a Forrás Tanösvény kialakításának ötödik évfordulóját.

Polgár Bettina

- Tapolcafő történetében 2010. május 14-e felejthetetlen nap volt, mert természeti csoda történt: több mint negyven év után ismét visszatért a forrás, kibuggyant a föld gyomrából. A Tapolca-patak újra éledezni kezdett - fogalmazott Somogy Zoltán, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke a harmadik alkalommal megrendezett forrás napi ünnepségen, melynek a Forrás Tanösvény adott otthont.

Fotó: Polgár Tibor

- A forrásvidék gondozását azóta is a tapolcafői kertbarátok végzik hatalmas odaadással. A Forrás Tanösvény 2011-es kialakításával kellemes kikapcsolódási lehetőséget teremtettek a természet kedvelőinek. A tanösvény látványeleminek sora aztán a kertbarátok munkája révén tovább gyarapodott a forrásfői kúttal, 2012-ben pedig szalonnasütővel - elevenítette fel Somogyi Zoltán. Mint mondta, a tanösvény talán legjelentősebb látványeleme, a malomkerék méltán számít a helyiek büszkeségének.

A kertbarát rámutatott, az egykor a Tapolca-patak mentén működő 33 vízimalom emlékére készült a malomkerék, melynek felállítását a Tapolcafői Kertbarát Kör korábbi elnökének kezdeményezésére számtalan adomány és támogatását tette lehetővé. Az egykori forrásfői malom helyén állították fel a malomkereket, amit 2013. szeptember 7-én avattak fel.

- Ez a malomkerék szépen példázza az emberi összefogást, az akaratot, és a tönkretett természet élni akarását. Ezen emlékjel átadása alkalmából Áldozó Tamásnak, Pápa polgármesterének ötlete nyomán minden esztendő szeptemberének első szombatján megrendezzük a forrás napját - ismertette a tapolcafői kertbarátok vezetője.

Az égiek a kegyeikbe fogadták az idei rendezvény résztvevőit, akik kellemes, napsütéses időjárás mellett tölthették el ezt a napot. A jó hangulatú, szép számú érdeklődőt megmozgató rendezvényen fellépett a Nyárádi Dalárda, valamint a Tapolcafői Forrás Népdalkör. A finom falatokról a nyárádi vendégek lelkes főzőcsapata gondoskodott, akik ízletes cicegét sütöttek. Az ínycsiklandozó falatok titkos összetevőjét is elárulták: állításuk szerint minden a párját ritkító nyárádi krumplin múlik.

Az eseményen nem feledkeztek meg a legkisebbekről sem, akik papírcsónakot készíthettek, melyet aztán vízre bocsáthattak, de célba dobás, játékhorgászat és haltombola egyaránt garantálta, hogy emlékezetessé váljék a gyermekek számára a Forrás Tanösvényen eltöltött délután. Emellett a résztvevők csónakázhattak, valamint kitölthettek egy tesztet is, aminek kérdései a tanösvényre irányultak, a helyes megfejtők közül pedig többen a kertbarátok 2017-es kalendáriumával gazdagodhatnak az idei év végén.

Somogyi Zoltántól megtudtuk, a Tapolcafői Kertbarát Kör a következő összejövetelét még ebben a hónapban megtartja, ezen előadás is színesíti majd a programot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!