Tés

2016.02.01. 18:17

Új könyvtárat kaptak a tésiek

Tés – Megújult a település könyvtára, a régi általános iskolában 90 négyzetméteren böngészhetnek a kötetek között, s használhatják a számítógépes termet a tésiek.

Szabó Péter Dániel

Régi igény volt a településen az igen rossz állapotban lévő, kicsi és sokszor hideg könyvtár felújítása. A régi általános iskola épületében két egykori osztályterem összenyitásával alakítottuk ki az új helyet, ami így már megfelelő méretű, 90 négyzetméteres lett, mondta el a Napló kérdésére Fodor-Bödös István. A bakonyi kistelepülés polgármestere hozzátette, a tési könyvtár így most már három részből áll. A könyvespolcoknak helyet adó terület mellett gyermek foglalkoztatót és számítógépes termet is sikerült kialakítani.

A teljes berendezést, vagyis az informatikai eszközöket, a bútorokat, az új könyvtáros pultot és a babzsákokat az Eötvös Károly Megyei Könyvtár biztosította, amelynek szakmai irányítása alatt működik a tési intézmény. Folyamatos az állomány cseréje is, erről már a napokban tartott ünnepélyes megnyitón is egyeztettek Pálmann Judittal, az EKMK igazgatójával.

Nagy sikert aratott a megnyitón a tési Széllelbéleltek énekegyüttes
Fotó: Tési önkormányzat

Az említett átadási ünnepségre egyébként sokan ellátogattak a falubeliek közül is, bizonyítva ezzel a beruházás fontosságát. A már említett Pálmann Judit, valamint Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke adták át hivatalosan a tésieknek az új könyvtárat, köszöntő beszédükben mindketten a mindketten a kistelepülési könyvtárak kultúraközvetítő és közösségépítő szerepét hangsúlyozták.

Erről beszélt Fodor-Bödös István polgármester is, akitől megtudtuk, a megyei könyvtár támogatás mellett a helyi önkormányzatnak mintegy kétmillió forintjába került a szép és modern környezet kialakítása. -  Úgy gondoltuk ez olyan cél, amire érdemes anyagilag is áldozni. Új szigetelést kapott az épület érintett része, kicseréltük a nyílászárókat és az álmennyezetet is, valamint új lámpatesteket vásároltunk. Már a megnyitón kiderült azonban, hogy megérte a sok fáradozás, hiszen a helyi gyerekek rögvest birtokba vették a megszépült könyvtárat. Nem véletlen, hogy nekik is tervezünk szórakoztató és ismertterjesztő programokat a jövőben. Ami a nyitvatartást illeti, minden héten pénteken délután és szombat délelőtt várjuk az olvasókat Tésen  – jegyezte meg a polgármester.

A könyvtár szép jövőjének biztosítéka lehet az is, hogy megáldotta a megszépült intézményt Zsednai Józsefné evangélikus lelkész és Beke Zsolt plébános is, de a helyi Széllelbéleltek énekegyüttes színvonalas mini-koncertje is megalapozta a pozitív évkezdetet a bakonyi kistelepülésen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!