Tihany

2014.05.23. 18:55

Apostoli áldás az aranymise alkalmából

Tihany - Maradj velünk, mert esteledik, és a nap már lemenőben van - idézte az igét Lukács evangéliumából péntek esti aranymiséjén Korzenszky Richárd.

Győrffy Árpád

A Tihanyi Bencés Apátság perjele több száz ember előtt mondott hálaadó szentmisét annak emlékére, hogy 1964. május 23-án Pannonhalmán áldozópappá szentelték. A szertartáson a tihanyi bencések mellett ott voltak a többi bencés közösség tagjai és más szerzetesek, az egyházmegyés paptársak, egykori tanítványok, a tihanyi és az ország távoli részeiből érkezett hívek, tisztelők.

A tihanyi bencés közösség képviseletében Nyiredy Maurus alperjel köszönte meg, amit Korzenszky Richárd eddig tette a magyar kereszténységért, a bencés kongregációért, az oktatásért, kultúráért.

Bokros Márk diakónus (balról), Nyiredy Maurus, Korzenszky Richárd, kezében az apostoli áldásról szóló oklevéllel, Egri László diakónus és Mihályi Jeromos atya, háttal Barkó Gábor Ágoston atya (Fotó: Győrffy Árpád)


Őszentsége Ferenc pápa köszöntőjét és a tihanyi bencés közösségre, valamint Korzenszky Richárd édesanyjára, a századik évéhez közeledő Korzenszky Lászlóné Vass Erzsébetre is kiterjesztett apostoli áldását Márfi Gyula közvetítette a perjelnek. Az érsek a maga nevében is köszönetet mondott Korzenszky Richárdnak és bencés társainak. Mint mondta, nagyon örül az egyházmegyében élő szerzeteseknek. Különösen jelentős a tihany bencések és köztük Richárd atya szerepe, aki miközben állandóan járja az országot, nem vonja ki magát az egyházmegye életéből. 

A keleti szláv gyökerekkel is rendelkező tihanyi monostor előljáróját személyes hangú levélben köszöntötte régi ismerőse, Hilarion volokalamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi vezetője is. A metropolita a perjel teológiai munkássága mellett külön is köszönetet mondott azért Korzenszky Richárdnak, mert orosz fordításaival gazdagította az egyházi írásbeliség magyar nemzeti kincsestárát. Az aranymise szeretetvendégséggel zárult. Vasárnap újabb misével köszöntik a perjel jubileumát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!