Tótvázsony

2017.02.09. 13:58

Összegyűjtik, rendszerezik és továbbítják a híreket

Tótvázsony – Megtapasztalják, hogy milyen egy munkahelyen dolgozni és megismerik a települési közösségi életet is. A programért sokat kell tenni, hogy jól működjön, de rengeteg pozitívuma van mindkét fél számára.

Molnár Sándor

A Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesületet 2002-ben hozta létre egy baráti társaság azzal a céllal, hogy maguk szervezzenek falunapot, illetve nagyobb rendezvényeket a településen.  Az elmúlt 15 évben a kezdeményezés kiforrta magát egy olyan szervezetté, amely teleházat működtet, könyvtári szolgáltatásokat biztosít és mindennapi munkájuk a folyamatos programszervezés. Emellett segítik a helyben szerveződő rendezvényeket. Ha kell, plakátot készítenek a civil szervezeteknek, és aktívan részt vesznek egy-egy esemény szervezésében, lebonyolításában.

Veressné Szabó Adrienn Diána, Szendrei Szilárd és Hamar Zsóka megbeszéli az aktuális feladatokat
Fotó: Molnár Sándor

–Folyamatosan kommunikálunk a helyi szervezetekkel. Gyűjtjük az információkat és ezeket rendszerezve eljuttatjuk a lakosság felé több csatornán – mondja Szendrei Szilárd a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke.

Ma már két saját munkatárssal, négy kulturális közfoglalkoztatottal és három külföldi önkéntessel dolgoznak. Az egyesület pályázatokból tartja fenn magát. Általában több, kisebb feladatvállalással járó, egy – kétmilliós pályázaton indulnak, mivel az alapvető feladatuk a települési igények kielégítése, és ilyen irányú nagy pályázatok nincsenek. A Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület inkább a valódi, helyi igényeket szeretné kielégíteni, vállalva ezért az önfenntartás és működés érdekében a rögösebb utat.

Merlin Scheller önkéntes fotóz a szüreti mulatságon

Az egyesület tíz éve fogad önkénteseket külföldről egy Európai Uniós program keretében. Bármely  európai országból jöhetnek fiatalok és ugyanígy magyar fiatalok is mehetnek önkénteskedni más országokba, akár egy évre is. – Az önkéntesség lényege, hogy a közösségi feladatokba és programokba vonjuk be ezeket a fiatalokat. Ismerkedjenek meg a helyi közösséggel, egy közösségi szemlélettel és a munkájuk hasznosuljon itt helyben. Nálunk többször van magyar ajkú önkéntes. Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Szerbiából lehet magyar nemzetiségű fiatalokat találni. Nekik nyelvi problémájuk sincs, de évek óta van francia, vagy német önkéntesünk is – sorolja a program lehetőségeit Szendrei Szilárd.

Barabás Brigi önkéntes kameráz az iskolai farsangon

A fiatalok napi hét-nyolc órában, a mindennapi feladatok során munkatapasztalatokat szereznek, megismerik, hogy milyen egy munkahelyen dolgozni és hogyan zajlik a közösségi élet a településen. A programért sokat kell tenni, hogy jól működjön, de rengeteg pozitívuma van mindkét fél számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!