Tótvázsony

2017.03.16. 20:05

Az önkéntesség jó munkatapasztalat, és még önállóságra is nevel

Tótvázsony - Az itt megszerzett önállóság és munkatapasztalat a legtöbb fiatalnak nagy segítség a későbbiekben. Az önkénteseket fogadó helyiek látják a program eredményét, ezért még sokáig szeretnének részt venni benne.

Molnár Sándor

A Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesületet tíz éve fogad önkénteseket külföldről egy európai uniós program keretében. Bármely európai országból jöhetnek 17-30 év közöt-ti fiatalok, akár egy évre is. Nagyrészt Erdélyből jönnek magyar ajkú önkéntesek, de gyakori vendégek a német civil szervezetek közvetítésével érkező fiatalok is.

- Ez egyfajta munkatapasztalat-szerzés, amely önállóságra is nevel. Megismerik egy másik ország kultúráját. Pénzbe nem kerül az önkéntesnek, és az itt-tartózkodása alatt ellátást és zsebpénzt kap. Ez a szervezetnek és a helyi közösségnek is nagyon hasznos - mondja Szendrei Szilárd, az egyesület elnöke.

A külföldi fiatalok részt vesznek a helyi közösségi életben, a programszervezésben, gyerekek felügyeletében. Ezenkívül képújságot szerkesztenek a helyi televízióban, plakátokat készítenek, kameráznak, videót vágnak és fotóznak a rendezvényeken.

Sandi Anna Mária és Vargha Gáspár András az óvodások március 15-ei megemlékezésén. Erdélyből érkeztek az önkéntes munkára Fotó: Molnár Sándor

Március elején két erdélyi fiatal érkezett a településre. A 19 éves Sandi Anna-Mária Felsőcsernátonból jött, egy éve fejezte be a líceumot, később szeretne majd egyetemre menni. A tótvázsonyi lehetőségre a közösségi portálon talált rá, és úgy gondolta, hogy jó lenne kipróbálni. Két hete kapcsolódott be a település életébe, és eddig pozitívak a tapasztalatai. Nagyon sok új dolgot megtanult már, és a falut is megismerte.

Ez az első munkája, és jövő év február 28-áig marad. A 29 éves Vargha Gáspár-András Alsócsernátonból érkezett. Az ottani ifjúsági egyesület már tíz éve kapcsolatban áll a tótvázsonyi szervezettel. Mivel 30 év a felső korhatár a programban, úgy gondolta, ez az utolsó lehetősége, hogy részt vegyen benne. - Az önkéntes munka nem állt távol tőlem otthon sem. Úgy érzem, itt még tudok fejlődni, és majd kamatoztathatom a tudásomat. Szeretek új dolgokat megtanulni, mint például a videóvágás, plakátok, képújság szerkesztése. Ezenkívül a fotózás az, ami nem áll messze tőlem, és szívesen foglalkozom gyerekekkel is, így még nagyobb lelkesedéssel jöttem - meséli a fiatalember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!