Tudomány

2006.05.22. 13:11

Európából is figyelnek (5.)

Tremmer Tamás, Veszprém – A Continental AG felismerve a magyarországi potenciálban rejlõ lehetõségeket, nemcsak gyártási tevékenységet, hanem jelentõs technológia- és termékfejlesztést is végez hazánkban. Ennek része a Veszprémben kialakított fejlesztési központ, amely mára Európa-hírû bázissá nõtte ki magát.

Mórocz Zsolt

A Continental Teves Magyarország Kft. az elmúlt évtizedben letette névjegyét a gyártás és a fejlesztés területén egyaránt. Bár Veszprém megye legeredményesebb vállalatánál hivatalosan 2001 szeptemberében avatták fel a fejlesztési központot, a fejlesztési tevékenységet már tíz éve megkezdték. Azóta egyre látványosabb eredményeket produkál a létszámban is folyamatosan gyarapodó fejlesztõi gárda.

A veszprémi társaság ABS egységek kerékfordulat-érzékelõ szenzorainak gyártásával kezdte tevékenységét. Ezeknek a szenzoroknak a fejlesztését korábban Frankfurtban (Németország) és Mechelenben (Belgium) végezték. 1996-ban született a cégcsoportnál az a stratégiai döntés, hogy fejlesztési osztályt hoznak létre a termelés közelében. A veszprémi termékfejlesztési munkát négyen kezdték.

Az autógyárak a folyamatosan fejlõdõ biztonsági és vevõi igényeknek megfelelõen módosítják az autóikat, és ezeknek a változó igényeknek az autóba épülõ kényelmi és biztonsági berendezéseknek is meg kell felelniük. A veszprémi gyár fejlesztési osztályának fõ feladata az igényeknek megfelelõ új termékek fejlesztése, a már meglévõ szériatermékek módosítása.

A szoftverfejlesztési osztály 2001-ben alakult, a mérnökök az autók fékvezérlõ rendszereit mûködtetõ szoftverek fejlesztését kapták feladatul.
Jelentõs mérföldkõ volt a vállalat életében a fejlesztési központ 2001. szeptemberi avatása. A központban tovább folyt az elektronikus fék- és futómûrendszerek vezérlését végzõ szoftverek, valamint az alkalmazott technológiák fejlesztése. A központ létrejötte komoly lökést adott a fejlesztési tevékenység növekedésének. E lépéssel a Continental AG Veszprémet hivatalosan is európai szenzorfejlesztõ központtá emelte. A központ munkáját segítette az együttmûködési megállapodás, amelyet a Veszprémi Egyetemmel kötött a vállalat. Ezzel a gyakorlatba bevonják a tudományos kutatásokat.

A kerékszenzor fejlesztési munkálatai után az új termék, a perdületérzékelõ szenzor gyártásával kapcsolatban is kaptak feladatot a fejlesztõmérnökök, ezek közé tartozott például a gyártás beindításához kapcsolódó tesztek, kísérletek elvégzése.
A szoftverfejlesztõk tevékenysége is folyamatosan bõvült. Szakterületük az automatikus verifikáció, a fejlesztési lánc végén szereplõ átfogó felülvizsgálat, tesztelés lett. Elsõ lényeges eredményük egy új szimulátor alkalmazásának a kifejlesztése volt. A berendezés képes olyan hibát is könnyedén generálni, amit a valóságban nagyon nehéz vagy nagyon veszélyes lenne elõidézni. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy Veszprém verifikációs központtá vált. Kutatási, fejlesztési tevékenységéért a Continental Teves Magyarország Kft. 2003-ban megkapta a Miniszterelnöki Hivatal elismerõ oklevelét. A veszprémi gyárban a fejlesztõk együttes létszáma ma már meghaladja a százat, s az elkövetkezendõ években a munkájuk és létszámuk folyamatosan bõvül.

Frankfurtban a kerékszenzor fejlesztését leállítják, tõlük teljesen átveszik az applikációs fejlesztést. A Continentalon belül a veszprémi labor lesz a központi szenzoros labor. Még az ebben az esztendõben Veszprémben elkezdik a szenzorok bázisfejlesztését. A gyarapodó termékpaletta is egyre több munkát ró rájuk.

Manapság az elektronikus fékvezérlõ rendszerek az alapfunkciókon (ABS, TCS, ESP) túl sok kisebb-nagyobb „extra” funkció végrehajtására is képesek. A felsoroltakon kívül sok más egyszerûbb vagy bonyolultabb szoftveres funkció létezik, melyek fejlesztése és értékesítése a Continental AG által életre hívott új szervezet feladata lesz. Ehhez a munkához – a verifikációs tevékenységen felül – a veszprémi szoftverfejlesztõk szintén társultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!