Tudomány

2012.04.03. 11:18

Egyszerű, olcsó eszköz a koraszülések megelőzésére

Egy egyszerű, olcsó szilikonból készült gyűrű jelentősen csökkentheti a koraszülés kockázatát.

MTI/AFP

A koraszületés sok esetben az újszülött életébe kerül vagy egészségügyi problémákat okoz a későbbiekben - állapította meg a The Lancet című orvosi folyóiratban kedden közzétett tanulmány.

Spanyol orvosok vezetésével zajlott a teszt, amelyben a terhességük utolsó harmadában lévő nőknek helyeztek fel szilikonból készült speciális pesszáriumot.

A pesszáriumot úgy tervezték meg, hogy erősítse a megrövidült méhnyakat, így az képes legyen ellenállni a várandósság utolsó heteiben egyre növekvő tehernek. Ez az első olyan vizsgálat, amelyben az egyébként évtizedek óta alkalmazott megelőzési mód eredményességét randomizált klinikai próba keretében tesztelték.

A tanulmányba öt kórházban összesen 15 ezer nőt vontak be, akik valamennyien ultrahangos vizsgálaton estek át a 20. és a 23. terhességi hét között. Közülük 380-nál tapasztalták a méhnyak megrövidülését, ami a koraszülés egyik előjele. A várandós nőket véletlenszerűen osztották két csoportba, az egyik 190 fős csoport tagjai pesszáriumot kaptak, míg a másik csoportba került nők nem.

A pesszáriumos csoportban 12 újszülött jött világra a 34. terhességi hét előtt (6 százalék), míg a másik csoportba 51 (27 százalék). Káros mellékhatásokról nem számoltak be a pesszáriumot viselő nők.

"Egy pesszárium felhelyezése megfizethető eljárás, nem invazív, könnyű szükség szerint elhelyezni és levenni" - magyarázta Maria Goya, a barcelonai Vall d'Hebron Egyetemi Kórház nőgyógyásza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!