Tudomány

2017.02.13. 15:38

Egyedülálló időkapszula

Budapest - Egyedülálló vállalkozásként több civil szervezet összefogásával hozzák létre a Nemzeti Tudományos és Kulturális Időkapszulát.

- Magyarországon épül a világ legnagyobb tudományos és kulturális időkapszulája - mondta el lapunknak Kovács László, az Ezer Év Egyesület szervező bizottságának elnöke.

- Speciális archiválási technikák alkalmazásával, minden külső hatástól védett helyen gyűjtjük össze Magyarország múltbeli és jelenkori kulturális és tudományos értékeit. Tizenhat fő témakörben gyűjtenek anyagokat. Az időkapszula összeállításában bárki részt vehet, aki szeretné bemutatni saját és családja életét, munkáját, hobbiját, hiszen az egyéni életek alapján lehet legjobban megismerni a történelmet. Bárki üzenhet a jövőnek.

A hároméves gyűjtési időszakban körülbelül 40 ezer speciális lemezen archiválják. Az időkapszula a felnyitásakor a nemzeti identitásunk részévé válik.

- Ki tudja mi lesz 500 év múlva, amikor felnyitják. Létezik-e még az ország? A mai kép és hang-anyagok 99 százaléka addigra már megsemmisül.

Az időkapszulát ajándéknak szánjuk a jövő tudósainak ez alapján a legrészletesebben tudják tanulmányozni tudományos szempontok alapján az ország életét. A jövő régészei, archeológusai kimeríthetetlen információkat kapnak, hogy rekonstruálni tudják a magyarsággal kapcsolatos tudnivalókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!