Tudomány

2017.06.30. 19:25

A kozmosz érdekességei - Csillagászok közös rendezvénye a pápai játékfesztiválon

PÁPA - Több távcső, továbbá vízrakéta, napkályhája, valamint egy gazdag meteorit-, impaktit- és tektitgyűjtemény is színesítette az Úrkúti Csillagászati Klub és a Pápai Csillagászati Szakkör közös rendezvényét a helyi játékfesztiválon.

Polgár Tibor

Ivanics Ferenc, az Úrkúti Csillagászati Klub elnöke elmondta: Dani Tamás, a Pápai Csillagászati Szakkör vezetőjének meghívásából érkeztek a játékfesztiválra.

- Nyolc tagunkkal és rengeteg eszközzel települtünk ki a pápai barátainkkal közös standra, illetve az előtte lévő gyepre. Itt több távcső, illetve klubunk vízrakétája és napkályhája is megtalálható volt. Utóbbit az esőre hajló idő miatt sajnos nem tudtuk használni, és a távcsövekkel is legfeljebb a panorámát lehetett megmutatni.

A távcsövek, mikroszkópok, meteoritok nagy érdeklődést váltottak ki

Ám az érdeklődőknek kárpótlást nyújtott a vízrakéta kilövése, melyet természetesen főként a gyerekek próbáltak ki. A sátor alatt pedig megtekinthető volt klubunk meteorit-, impaktit- és tektitgyűjteménye a krátermodellel együtt. Az egyedülálló program már messziről vonzotta a tömegeket, mivel a meteoritok világát bárki számára hozzáférhetővé tettük - jegyezte meg Ivanics Ferenc.

Hozzátette, a gyerekek (és felnőttek) hamar ráéreztek a digitális mikroszkóp használatára, de a többi eszközt is szívesen kipróbálták, tanulmányozták. A pápai csillagászok által készített kvízt kitöltve a helyes válaszolók kisebb meteoritszilánkokat nyerhettek. Ezek mellett több Meteor folyóirat, poszter és kivágható napóramodell is gazdára talált.

- Örültünk, hogy klubunk tagjai, eszközei, ajándékai eljuthattak Pápára is! Egy nagyon érdeklődő városnak mutathattuk be a kozmosz kisebb-nagyobb érdekességeit - fogalmazott az Úrkúti Csillagászati Klub elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!