Tudomány

2017.06.27. 13:17

Einstein, a relativitások embere!

Albert Einstein - Valószínűleg mindenki ismeri a nevet, de ki is volt ő? Egy tudós? Lázadó? Menekült?

Rieger Zsanett

A National Geographic új sorozata, a Géniusz az ő életébe nyújt bepillantást Walter Isaacson „Einstein: Egy zseni élete és világa” című könyve alapján. A sorozat készítője között van Hollywood egyik legismertebb rendező-producere, Ron Howard is, a 20. század leghíresebb tudósát pedig az Oscar- díjas Geoffrey Rush alakítja.

A tíz részes sorozat a géniusz emberi oldalát mutatja meg, magánélete legalább olyan érdekes volt, mint tudományos elméletei. Nehézségek, szeretők, családi kapcsolatok bonyolult hálózata elevenedik meg a történetben, és rántja le a leplet arról, hogy amilyen zseniális elme és megbecsült tudós volt, olyan szövevényes és küzdelmekkel volt teli magánélete.

Többször hűtlen volt feleségeihez (kétszer is házas volt), és gyermekei körében nem volt éppen népszerű. A fiatal Albert, akit Johnny Flynn alakít, lázadozik szülei ellen, tudós pályára készül, végül sikerül egyetemre mennie, de csak később, a Svájci Szabadalmi Hivatal alkalmazottjaként éri elismerés a relativitás- elméletéért.

A történet szépen megmutatja, hogyan küzdött az ifjú tudós azzal, hogy ötletei nyilvánosságot kapjanak, miközben családi élete, és első feleségétől, a Samantha Colley által alakított Mileva Maric-tól született gyerekei is lefoglalják az idejét. Ismerős motívumok a néző számára a család és munka összeegyeztethetőségének kérdése, és úgy tűnik, még a géniusznak is, aki a csillagokat célozta meg elméleteivel, voltak problémái.

Már elismert tudósként, zsidó származása miatt a nácik megerősödésével menekülni kellett, de Amerikában sem talált otthonra, az atombomba elkészítése és fegyverkezési verseny közepében találta magát. Második feleségével, az Emily Watson által alakított Elsával (aki az unokatestvére volt) próbálnak boldogulni egy újabb háború felé sodródó környezetben, ahol a tudomány már nem csak olyan szerepet töltene be, ahogy elképzelik.

A magával ragadó zene, a gyönyörű vizuális élmény, melynél kiemelném azokat az elemeket, mikor Einstein elméleteit magyarázza, azok a részek lenyűgözően lettek vizualizálva, ezek mellett a néző lehetőséget kap elgondolkodni Albert Einstein világszemléletén. És folytatni a kérdések hosszú sorát a világegyetemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!