Utazó

2010.08.17. 14:05

Baranyai vizes kaland

A legenda szerint az ördögnek rettentően tetszett a harsányi hegyen élő öregasszony Harka nevű világszép lánya, ám hiába igyekezett, hajnalig nem tudta felszántani a hegyet, hogy ezzel elnyerje a kezét.

Osváth Sarolta

Mérgében akkorát toppantott, hogy a lába alatt megnyílt a föld és kénes víz tört fel belőle, így keletkezett a harkányi gyógyvíz.  Akárhogy is történt, Harkányba érdemes időnként ellátogatni, mindig találunk felfedeznivalót.

A gyógyvíz felfedezésének története persze jóval prózaibb, de nem kevésbé érdekes: a siklósi vár és uradalom birtokosa, Batthyány Antal, növelni akarván birtoka termőterületét, lecsapoltatta a Dráva síkságán elterülő mocsarakat. A csatornák kiásásán dolgozó egyik jobbágya, a máriagyüdi Pogány János - nevét megőrizte a hálás utókor - azt vette észre, hogy a sok vízben való jövés-menéstől egyszer csak meggyógyult a fájós lába. Nosza, megvizsgáltatták gyorsan a csodatévő vizet, s dr. Patkovics József megyei főorvos 1823-ban végzett vegyelemzése kimutatta,  valóban gyógyhatású. A Batthyány-család egy évre rá meg is kezdte a gyógyfürdő kiépítését, s 1824-ben már fel is jegyezték az első fürdőszezont, 1400 vendéggel.

Harkány ettől kezdve a hazai gyógyfürdőzés egyik bázisa lett, a jó üzleti érzékkel rendelkező gróf 1828-ban felépítette az első 28 szobás szállodát - ez ma a kórház 280 ággyal -, 1844-ben megnyitotta az ország akkor legszebb fürdőházát és köré gyönyörű pihenőparkot is telepíttetett. A termálkút fúrásával a kor legjobb szakemberét, Zsigmondy Vilmos bányamérnököt bízták meg, aki 1866-ban és 1887-ben is dolgozott a víz korszerű kiemelésén. Az is hamar kiderült, a harkányi hévíz sokkal többre hivatott, mint eredetileg gondolták.

Dr. Than Károly vegyelemzése 1868-ban egyértelműen rávilágított, hogy az 50-70 méter mélyből, átlagosan 62,5 Celsius-fokon feltörő víz literenként több mint ezer milligramm ásványi anyagot tartalmaz. Ez önmagában is egyedülálló lenne, ráadásul azonban olyan kénvegyületet tartalmaz, amely a föld alól felszínre törve kénhidrogéngázzá alakul - ettől büdös egy kicsit - és a bőrön át, plusz belélegezve igen gyorsan felszívódik a szervezetben. Tehát a mozgásszervi, reumatológiai betegségeken kívül kiválóan alkalmas bőr- és nőgyógyászati panaszok kezelésére is.

Eredményesen gyógyítják például a meddőséget, és rendszeres kúrákkal tünetmentessé teszik a pikkelysömört. Ez utóbbi kezelésére egyébként Harkányon kívül legközelebb a Holt-tenger sós vize és klímája alkalmas.

Mindez a kincs itt van, számunkra igazán elérhető közelségben, hiszen Harkány Pécstől 25 kilométerre, a Villányi-hegység lábánál, festői környezetben található. A nagyszerű az benne, hogy miközben a település teljesen felkészült a betegek fogadására, a különböző rehabilitációs igények teljes körű kielégítésére, az is jól érezheti magát, aki kísérőként vagy csak kirándulás, laza wellness céljából érkezik ide.

A harkányi egészségügyi és turisztikai szolgáltatók az önkormányzattal karöltve ugyanis összefogtak és 2007-ben létrehozták a Harkányi Rehabilitációs Központot. Ez tulajdonképpen egy olyan egyesület, amely a különböző pénztárcáknak és igényeknek megfelelő szállástól a családi szabadidős programokig mindent nyújt, amire a gyógyulni vagy csak pihenni, szórakozni vágyó turistának szüksége lehet. Három- és négycsillagos szállodák, kitűnő wellnessrészlegekkel, színvonalas magánszállások és kemping közül lehet választani, kitűnő éttermekben fogyaszthat a vendég, a gyógyászati hátteret pedig a Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdő Kórház biztosítja.

A közelmúltban újjávarázsolták a fürdőt, az ötezer négyzetméteres, háromszintes épület szinte körülöleli a két, részben fedett, 3000 négyzetméteres vízfelületű gyógymedencéket. A 32-34  fokos vízben úszni - az erős gyógyhatás miatt  - nem ajánlott, ezért eleve ülőalkalmatosságokat helyeztek el a medencékben. Mozogni azért lehet, nagyszerű kollektív élmény például a vízi torna, amit rendszeres időközönként gyógytornászok vezényelnek. És lazulhatunk a nyitható tetős látványfürdőben, ahol pezsgőfürdő, jacuzzik, szaunák és mindenféle kényeztető és gyógymasszázsok várnak bennünket, sőt, természetgyógyászati kezeléseket is igénybe vehetünk.

Aki pedig  felszabadultabb vizes élményre vágyik, válassza a híres harkányi strandfürdőt, igazi családias, fiatalos gyerekparadicsomban találja magát. A strand a hatalmas ősfás park közepén terül el, könnyen találunk árnyas és csöndes pihenőhelyet akkor is, ha "telt ház" van. Öt medence, 4800 négyzetméter vízfelület kínálja magát a csobbanásra, itt az egészséges felnőttek találnak olyan sportmedencét is, amelyben lehet úszni is.

Címkék#Harkány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!