Utazó

2011.12.21. 07:13

Téli lubickolás

Néhány éve a magyar fürdőhelyek leginkább csak nyári úti célként jöhettek számításba. Napjainkban azonban már egész évben várják a vendégeket, s kínálnak télen is az évszakhoz illő programokat.

Erős D. Zoltán

Sárvárnak mint fürdővárosnak a nevét a termálkristály reklámja nyomán már a hetvenes években megismerhette az egész ország. A vonzerejét tovább növelte a 2000-es évek elején az új fürdő építése, amelyet a közelmúltban bővítettek. Ennek eredményeként a gyógy- és élményfürdőt, az uszodát, a gyermekbirodalmat, a fitnesz-, wellness- és gyógyászati centrumot magában foglaló létesítmény jött létre. Ez télen is egész családok számára kínál kikapcsolódást. Azok pedig, akik az év végén látogatnak Sárvárra, részesei lehetnek a szilveszteri medencepartinak.

A fürdőtől a közelmúltban elkészült új korzón juthatnak el a vendégek a város központjában található várba. Az itt működő Nádasdy Ferenc Múzeumban látható a helyi nyomdászat és könyvkiadás történetét bemutató kiállítás. 1541-ben Sárváron jelent meg az első Magyarországon nyomtatott magyar nyelvű könyv, az Újtestamentum. Itt van a huszármúzeum is, valamint a Carta Hungarica, a régi térképek bemutatója. Az iparművészeti gyűjtemény fontos eleme a bajor hercegi család dísztárgyainak és a 19-20. század magyar és európai üvegművészetének állandó kiállítása. A múzeum legszebb helyisége a díszterem, amely ma is a Nádasdy család értékeit közvetíti a látogatók felé.

A Nádasdy-vár szomszédságában van a csaknem tízhektárnyi területen fekvő arborétum. Télen is nyitva tart, 9 és 17 óra között látogatható. A nyugalmat árasztó hatalmas kertben télen is különös hangulata van a sétáknak. Az arborétumban a jórészt téli álmot alvó növényféleségek közötti eligazodásban segítenek a sétautak mellett elhelyezett magyar és a latin nyelvű feliratok.

A fürdő közelében található a Csónakázótó. Itt kilenchektárnyi vízfelülettel négy részből álló tórendszer található. Ezeket öt híd és öt sziget teszi hangulatossá. A horgászok,  illetve telente  a korcsolyázóká paradicsoma. Aki pedig szeretne a környéken kirándulni, annak figyelmébe ajánljuk Ikervárt. Itt található az ország első, ma is működő vízerőműve, ahol egy kiállítás is segíti az ipari műemlékkel való ismerkedést.

Sárvártól mindössze tizennyolc kilométernyi távolságra van Celldömölk, így aki úgy gondolja, egy úttal mindkét városba ellátogathat. Celldömölk, a Kemenesalja központja több mint 750 éves múltra tekint vissza. Ezt bizonyítják a város nyugati határában a 12. századi, román stílusban épült apátsági templom maradványai. A 13. században a településen bencés apátságot hoztak létre, amely a 16. századra híres búcsújáróhely lett. 1747-48-ban építették a Szűz Mária római katolikus templomot, majd 1755-ben a kálváriát. Ezzel vált teljessé a búcsújáróhely. Koptik Odó apát a templom csodatévő kegyszobra számára külön kápolnát építtetett és a sekrestye felett kincstárat hozatott létre. A kegytemplom mellett található a bencés apátsági épülete.

A Celldömölkre látogatóknak akkor is érdemes felkeresniük a vasútállomást, ha nem is vonattal érkeztek. Itt az érdeklődők három, teljesen felújított gőzmozdonyt tekinthetnek meg. A szépen rendben tartott parkban kiállított mozdonyok és vagonok egész évben ingyenesen látogathatók.

A város melletti Ság hegy egy ötmillió évvel ezelőtt kitört tűzhányó maradványa. Az aláhulló vulkáni porból keletkező tufarétegekre bazaltkőzetté dermedt láva települt. Ez a fokozatosan pusztuló lávapajzs tanúhegyként őrzi az alsóbb laza képződményeket. A hegy adottságai alapján alkalmas szőlőtermesztésre, s kiváló borok készülnek az itt termelt szőlőből. A Ság hegy a Somlói Történelmi Borvidék részét képezi. Meghatározó fajták: olaszrizling, chardonnay ésáa sauvignon blanc. Előzetes bejelentkezés alapján több pincészetben is lehetőség van borkóstolókra.

A Ság hegy télen is jó terepe lehet a túrázásnak. Itt kiépített tanösvények vezetik körbe a turistákat, és táblák segítségével mutatják be a hegy keletkezésének történetét és annak gazdag növény- és állatvilágát. Színes képek és leíró szövegek tájékoztatják az érdeklődőket Magyarország legfiatalabb tűzhányójáról. A Ság hegy tetején áll a trianoni emlékkereszt, amelyet 1934-ben adakozásból és a bazaltbánya tulajdonosának nagylelkű támogatásával állítottak a trianoni békeszerződések emlékére.

A Ság hegy lábánál várja a vendégeket a megye egyik legfiatalabb fürdője, a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő. A fedett medencék között van egy hatsávos úszómedence és egy tanmedence is. A fürdő zárt udvarán található a gyógymedence, valamint van egy fedett és nyitott részből álló termálvizes medence is. Mindezekhez fürdőgyógyászati kezelések sora is kapcsolódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!