Utazó

2012.02.01. 11:33

Vérzivatarok emléke

A pákozdi katonai emlékhelyen a magyar hadtörténet emlékei között tehet képzeletbeli és valódi sétát a harcos múlt iránt érdeklődő: az 1848-49-es szabadságharc idejétől a mai békefenntartó missziók munkájáig.

Lovász Lilla

A Velencei-tó fölé magasodó Mészeg-hegy közelében vívta meg a magyar sereg a dicsőséges pákozdi csatát 1848. szeptember 29-én. A győzelem 130. évfordulóján, 1978-ban nyitották meg a hegytetőn az első emlékmúzeumot, amit azóta több, szabadtéri és fedett kiállítótér megépítése követett. A létrehozók célja, hogy végigvezessenek az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetének főbb eseményein, s emléket állítsanak az eltelt százhatvan év hősi helytállásának, a minden korban becsületesen küzdő és akár életét is áldozó magyar honvédnak.

Mára a szabadságharc korabeli eseményeket bemutató tárlatán kívül a látogatók tiszteletüket tehetik az aradi vértanúk kopjafái előtt, megnézhetik az első világháborús emlékpontot, róhatják a második világháború lövészárkait és megismerhetik a magyar sorkatonaság történetét, illetve békefenntartóink munkáját. (A missziós tárlaton a Szudánban elrabolt, majd 90 nap után hazatért és most Haitin dolgozó Papp István személyes tárgyait is közszemlére tették.) A nemrég felavatott 56-os emlékponton pedig egy korabeli tank tekinthető meg.

Kirándulásnak is beillik az első, illetve a második világháborút bemutató interaktív tárlat végigjárása. A Nagy Háború emlékpontján a doberdói fronton használt tiszti barakkba lépünk. A bejáratnál egy Fehérvár környékéről bevonult, idősebb honvéd képe köszönt: a magyar katonák és a székesfehérvári „házi" ezred életébe is bepillanthatunk. Egy fedezék másolata, a frontszakasz harcait bemutató kiállítás és - a hősi halottaknak emléket állítva - egy stilizált temető is helyet kapott a rönkházban.

Kilépve a barakkból az egykori védelmet szolgáló Margit-vonal Mészeg-hegyi szakasztámpontjának 158 méteres lövészárokrendszerén sétálhatunk végig. Egy kis képzelőerővel szinte hallani a lövéseket, a sebesült katonák nyögését, a lőállástól lőállásig rohanó küldöncök bakancsának dobbanásait.

Nem messze a lövészárkoktól egy szovjet gyártmányú T-55-ös tankot láthatunk: efféle harckocsik dübörögtek 1956 vérzivataros évében Fehérvár, Budapest és az ország sok más városának utcáin. A forradalom hőseire, a megtorlás évtizedeire emlékeztet a monstrum. Nem engedi feledni az ifjabb korosztályoknak sem: a magyar népnek mindig küzdenie kellett szabadságáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!