Utazó

2012.11.14. 09:18

Fent balatoni panoráma, lent több kilométeres járatrendszer

Cserszegtomaj aranyérmes helyet tudhat magáénak: Közép-Európa legnagyobb területen fekvő települése. Közel tizenhárom négyzetkilométeren számos egyedi, természeti és épített látnivalóval rendelkezik.

Sámel József

A Keszthely és Rezi között, a Keszthelyi-hegység délnyugati részén elterülő, a letelepedni vágyó fiatal családok számára vonzó település több pontjáról fenséges kilátás nyílik a Balatonra és környékére. A község területén római és avar leleteket találtak a régészek, amelyek arra utalnak, hogy már ez időszakban is rendszeresen lakták e részt. Nevét 1357-ben említette először forrás, amikor is Keszthellyel együtt írták össze. A két településrész - Cserszeg és Tomaj - történelmi évben, 1848-ban egyesült.

A múlt században az elvándorlás miatt fogyott a népessége, manapság újra növekszik a lakók száma, jelenleg közel háromezren élnek a településen. Magas a születések száma, sok a gyermek, az általános iskolát nemrég újjáépítették. Nagyszámú külföldi tulajdonú ingatlan is található Cserszegtomajon.

 

A település szép és nyugodt környezete, kiváló levegője vonzó a turisták számára. Cserszegtomajon számos panzió és egyéb szálláshely fogadja a vendégeket, akiknek lehetőségük nyílik lovaglásra és természetesen túrázásra, kerékpározásra is. A Keszthelyi-hegység közeli részei erre kiváló lehetőséget biztosítanak. A nagy terület nem kevés munkát ad a község önkormányzatának, útkarbantartás és rendezés tekintetében egyaránt. Törekszenek arra, hogy egységes képet adjanak a településnek, ezért a buszmegállók és utcanévtáblák közös arculatot kaptak. A forgalmas helyeken faragott díszeket, szobrokat állítottak.

Cserszegtomaj leginkább talán boráról, a Cserszegi fűszeresről ismert országszerte. Dr. Bakonyi Károly a településen működő kísérleti telepen nemesítette ki a kedvelt szőlőfajtát. Az intézmény azóta is a szőlészet-borászat fellegvára, e helyen nevelik a világ legrégebbi szőlőtőkéjéről származó, ajándékba kapott vesszőt is.

Cserszegtomaj másik különlegessége minden kétséget kizáróan a temető mellett nyíló kútbarlang, amely "pókhálószerűen" terül el a község alatt, s véletlenül fedezték fel. Miután azonban 1930-ban Tóth Lajos véletlenül rábukkant, folyamatosan kutatják a rejtelmeit, mégpedig sikeresen: az 1990-ben megalakított Labirint barlangászcsoport újabb és újabb járatokat fedezett fel, eddig már több mint két és fél kilométeres hosszban. A turisták vezető segítségével megtekinthetik a fokozottan védett természeti kincsként nyilvántartott barlangot, amely a kutatások szerint 12-14 millió évvel ezelőtt alakult ki, s csodálatos kristályformákat rejt.

 

Érdekessége a településnek a középkori mintára felépített, bástyákkal körülvett vár, amelyet helybéli vállalkozó építtetett, s kulturális helyszínként működik. A létesítményben alkalmanként színházi előadásokat, koncerteket, illetve egyéb rendezvényeket tartanak, főként a nyári időszakban. Híres Cserszegtomajon az arborétum, itt különleges fákat és cserjéket tekinthet meg az utazó. Aki a település és környezete csodálatos panorámáját szeretné megtekinteni, annak nincs más dolga, mint hogy körülnézzen a Margit-kilátóról.

 

Cserszegtomaj a festészet fellegvára is. Takács Ferdinánd művész jóvoltából a településen évenként rendeznek művészeti tábort, amelyen nemcsak hazai, hanem külföldi alkotók is részt vesznek. A programot követően számos helyen mutatják be munkáikat. A településen borászati és gasztronómiai fesztivált is  tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!