Utazó

2013.11.05. 09:30

Összekapcsolja Európát Ázsiával

Negyven éve, 1973. október 30-án adták át a forgalomnak Isztambulban az Európát Ázsiával összekötő első Boszporusz-hidat.

MTI

Az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoros, a Boszporusz a Márvány-tengert köti össze a Fekete-tengerrel. A két földrész találkozásánál fekvő Isztambulban az átkelő forgalmat sokáig kompok biztosították, de a múlt század elején egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a vízi út tehermentesítését csak hídépítéssel lehet megoldani.



Az Isztambul európai oldalán fekvő Ortaköy és az ázsiai Beylerbeyi városrészt összekötő acélpilléres függőhidat a brit Sir Gilbert Rogers és William Brown tervezte. A munkálatokat 1970. február 20-án kezdték meg és 1973. június 1-jén fejezték be, a hidat 1973. október 30-án adták át a forgalomnak. Az 1560 méter hosszú, 1074 méteres nyílású híd átadásakor Európa leghosszabb, a világ negyedik leghosszabb függőhídja volt.

Az első Boszporusz-híd testvérét, a Győzedelmes Mehmed szultán nevű második hidat 1988-ban adták át. 2013 májusában megkezdték a harmadik híd építését is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!