Régi templomok és erődök

2020.06.21. 07:00

Máltát az üdülőhelyek sokasága és a szívélyes vendéglátás jellemzi

Három lakott – Málta, Gozo és Comino– és két lakatlan – Szent Pál és Manoel – szigetből áll Málta. Stratégiai elhelyezkedése miatt a föníciaiakat, a görögöket, a rómaiakat, az arabokat, a normannokat, a franciákat és a briteket is vonzotta. A máltai kultúra a sokféle behatásnak köszönhetően sokszínű, lakosai kedvesek és befogadók a turistákkal szemben.

Korosa Titanilla

Ha időnk engedi, érdemes felkeresni a történelmi múzeumot is

Az első emberi nyomok a gozói il-Mixta-barlangban ta­lálhatók, és Kr. e. 5200-re da­tálhatók. A szigeteken élők hatalmas megalitikus templomokat emeltek a neolitikum idején, feltehetően egészen Kr. e. 2500-ig. Málta rejtélyes őskori kultúrájának emlékei közül jó pár ma is látható, s legtöbbjük idősebb, mint az egyiptomi piramisok. A fennmaradt 14 templom közül hét a világörökségi listán is szerepel.

Jelentős hatással voltak a szigetek fejlődésére a Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrend lovagjai, akik 1530-ban kapták meg Máltát a spanyol királytól. A fővárost, Vallettát 1560-ban kezdték építeni az európai városok mintájára két kikötő között. A város védelmére számos erődöt emeltek. Valletta az idők során megőrizte lovagkori arculatát, számos templom és múzeum található a városban.

A fővárostól északra fekvő Sliema előbbivel ellentétben Málta legmodernebb és legdivatosabb üdülőhelye. A kis sziklás öblök remek fürdőzőhelyek, a parti sétányon szállodák és luxusapartmanok magasodnak, az utat üzletek és vendéglátóhelyek szegélyezik.

A tengerparti kopár sziklák

A középkori főváros, Mdina ősi erődfalai igazán gyönyörű világot rejtenek, a város autómentes, illetve csak a helyiek hajthatnak be.

Sétányok, régi homokkő épületek, történelmi paloták láthatók itt, a Természettudományi Múzeumban pedig kiemelkedő geológiai kiállítási gyűjteményt csodálhatunk meg.

Ha időnk engedi, érdemes felkeresni a történelmi múzeumot is

Ha eközben megéheznénk, kóstoljuk meg a híres máltai péksüteményt, a pastizzit, amit leveles tésztából készítenek, és ricottával vagy enyhén fűszeres borsós töltelékkel gazdagítanak.

A Máltától távolabbi Gozo zöldebb, ritkábban lakott, nyugodtabb. Ezen a szigeten is van egy erődített, középkori város, Victoria, egy nyüzsgő tengerparti üdülőhely, Marsalforn és a Máltai-szigetek legfontosabb régészeti helye.

Rálátás a túlpartról Vallettára

A sziget legismertebb nevezetessége az Azúr-ablak, a tengerparti sziklaképződmény, amely sajnos már nem látható teljes valójában, mert 2017-ben a természetes erózió, illetve a viharos tenger hatására összeomlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!