Utazás Olaszország legnagyobb tavához

Az Alpok magas gerincei között, jég által vájt völgyben rejtőzik Olaszország legnagyobb tava, mely főként csodásan szép, andalgásra és hajókázásra késztető településeivel hívja a turistákat.

Laskovics Márió

A Garda-tó (olaszul Lago di Garda) Olaszország legnagyobb tava (feleakkora, mint a Balaton), az utolsó jégkorszakban képződött. Északról az Alpok déli csúcsai határolják, déli része a Pó-síkságba nyúlik bele. Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régió határán fekszik. Déli partja a Verona és Brescia közötti útvonaltól kissé északra található, az E70-es (A4) autópálya mentén. Köszönhetően elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és a kellemes klímának, a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban.

A tó észak–dél irányban közel 52 kilométer hosszú, a legszélesebb része 18 kilométer. A kristálytiszta vizű tó partján olajfaültetvények, pálmafák és leanderek burjánzanak. Az ide látogató turisták nem kizárólag a fürdőzés, hanem a különleges atmoszféra, a parton található ezernyi természeti szépség és igényes szórakozási lehetőség miatt keresik fel a tavat, melynek legnagyobb mélysége 346 méter, vize sohasem lesz 20-22 foknál melegebb. Az igényes és minőségi turizmus a tó és környéke mottója.

A történelem és az építészet iránt érdeklődőknek ajánlott látnivalók a Scaligeri hercegi család egykori várai, melyek közül négy található a tópart üdülőhelyként felkapott településein: egy-egy Malcesine, Lazise és Torri del Benaco községben, de a legszebb elhelyezkedésű és a legnépszerűbb a korábban vízi erődként funkcionáló sirmionei vár a tó déli nyúlványán. A keleti part mentén, az Alpok hegyóriásai közé fjordszerűen, mélyen behúzódó panorámaúton érdemes végigmenni. Közben a 2218 méter magas Monte Baldo hegyvonulat is – akár mászás nélkül, kabinos felvonóval – meghódítható a lélegzetelállító panoráma és alpakafarm megtekintéséért.

Úti célunk lehet továbbá a vízesést magában foglaló Riva del Garda városka vagy a helyben termesztett citromról híres, egyedi felépítésű Limone sul Garda halászfalu. A tó felett emelkedő hegyekben kiváló gyalogtúraösvényeket vagy via ferrata utakat találunk. A hegyikerékpáros, a sziklamászó-bázisugró kalandok kedvelői mellett természetesen a fürdőzés és a vízre szállás szerelmesei sem csalódnak, több helyütt található vízi élménypark, fedett és szabadtéri strand, valamint kínálnak vezetett hajótúrákat, vitorlás-, ­jacht- és jetskibérlésre egy­aránt van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!