Római amfiteátrum és romantika az északolasz nagyvárosban

Festői szépségű reneszánsz palotákkal, arénával, évszázados legendákkal, hangulatos éttermekkel és operafesztivállal várja a turistákat Verona.

Laskovics Márió

A centrumban lévő Piazza delle Erbe Olaszország egyik legszebb tere

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Verona az észak-itáliai Veneto régió azonos nevű megyéjének közigazgatási központja, több mint 250 ezer lakossal. Az ősi település modern belvárosával az Adige folyó kanyarulatánál, a Garda-tó közelében fekszik, emiatt a területen gyakoriak voltak az áradások egészen 1956-ig. A Mori–Torbole-­csatorna megépülésének köszönhetően azonban szükség esetén másodpercenként 500 köbméter víz elvezetése vált lehetővé a folyóból a tóba.

Az Arco dei Gavi, a gazdag római Gavii család által emeltetett diadalív Fotó: Laskovics Márió/Napló

Történelmi épületeinek értéke és fontossága miatt az Unesco 2000-ben felvette a világörökségi listájára, Róma után ugyanis Verona a második leggazdagabb olasz város az ókori emlékek tekintetében.

Verona Európa egyik legromantikusabb városa, a szerelmesek kedvelt úti célja. Elsőre tán szinte mindenkinek az jut eszébe a helységről, hogy itt játszódik a Rómeó és Júlia. A városvezetés ezt ügyesen használja ki turisztikailag. 1905-ben megvásárolták a Dal Capello család házát, és a nevek hasonlósága alapján a regényben szereplő Capulet család tulajdonává nyilvánították, így teremtve új turisztikai látványosságot.

A szerelem jelképét, vörös rózsát ábrázoló köztéri dekoráció Fotó: Laskovics Márió/Napló

Évente nagyjából másfél millióan keresik fel Júlia házát, hogy belépődíj fejében fényképezkedjenek a világirodalom leghíresebb balkonja előtt. Alatta található a szerelmesek fala, melyet rengeteg levél és cédula borít be. A ház udvarában, ahová a balkon nyílik, a dráma hősnőjének szobra áll. Jobb mellének megérintése állítólag szerencsét hoz a szerelemben, emiatt turisták milliói koptatták már fényesre a művi testrészt. Júlia, mivel kitalált karakter, valójában sohasem élt e házban, a híres erkélyt is csak 1936-ban építették fel. Verona a Rómeó és Júlia mellett egyébként még két másik Shakespeare-mű, A makrancos hölgy, valamint A két veronai nemes helyszíne is.

A centrumban lévő Piazza delle Erbe Olaszország egyik legszebb tere Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az i. sz. 30-ra megépült aréna a város leghíresebb látványossága. A világ harmadik legnagyobb római amfiteátruma eredetileg gladiátorviadalok helyszíne volt, évszázadokkal később alakult át színházzá. Mára a híres veronai operafesztivál helyszíneként él a köztudatban. A centrumban lévő Piazza delle Erbe Olaszország egyik legszebb tere. Verona egyik jelképe a 84 méter magas, 12. századi Torre dei Lamberti. A toronyba gyalog vagy lifttel lehet felmenni. Érdemes egy egész vagy több napot rászánni a városra, mert rengeteg látnivalóban gyönyörködhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!