Szent László emlékhelyei

2022.04.03. 08:00

A Muravidéken freskósorozat őrzi a magyar lovagkirály legendáját

Szlovénia hazánkkal szomszédos, nemzetiségileg vegyesen lakott részén, a Muravidéken két templom is őrzi a magyar lovagkirály, az 1077 és 1091 között uralkodó Árpád-házi szent, I. László emlékét. A bántornyai (turniscei), valamint beltinci templomok népszerűsítésére a magyar kormány ez évben jelentős forrást biztosít.

Gyuricza Ferenc

Beltinci temploma

Forrás: Gyuricza Ferenc

Az erről szóló megállapodást az elmúlt évben írták alá hazánk lendvai főkonzulátusán. Szent László muravidéki kultusza a térség peremterületi jellegéből fakad, a néhai lovagkirály nevét a történelmi Magyarországon ugyanis jelképesen határvédelmi feladatokkal kapcsolták össze. A megállapodás értelmében a magyar állam támogatásával információs táblákat helyeznek el a Szent László király emlékét őrző két templom előtt. Ezek öt nyelven fogják ismertetni az arra látogatókkal a szakrális épületek történetét, illetve a Szent László királlyal kapcsolatos legendáriumokat. 

Turnisce XV. századi, román és a gótikus stílusjegyeket hordozó temploma


A szlovéniai magyarság központi településétől, Lendvától mintegy húsz kilométerre található Turnisce, azaz magyar nevén Bántornya. A település a Bánffy család birtokaihoz tartozott. A XV. század második felében épült, román és a gótikus stílusjegyeket hordozó temploma leginkább arról nevezetes, hogy a Kárpát-medence egyik legteljesebben fennmaradt Szent László-legendáját őrzi. Az 1380 és 1390 között készült részletgazdag freskósorozat a kor egyik legismertebb művésze, Aquila János munkája. A Turniscéhez közeli Beltinci temploma sokkal később, a XIX. században nyerte el végső formáját. A Muravidék egyik legjellegzetesebb szakrális épülete, a Szent László király tiszteletére felszentelt plébániatemplom ugyan 1742-re készült el, azonban az addigi barokk stílusú épületet 1890 és 1894 között Max von ­Ferstl bécsi építész tervei szerint neobarokk stílusban átépítették. Északi oldala mellékhajót, külseje neobarokk-klasszicista köntöst kapott. A déli oldalt egy Mária-kápolnával egészítették ki, amely a főúri Zichy család, a templom kegy­urainak temetkezési helyéül ­szolgált. 

A Kárpát-medence egyik legteljesebben fennmaradt Szent László-legendáját őrz


Szent László király nevével még egy helyen találkozhatunk a Muravidéken. A Zala megyei Szentgyörgyvölggyel átellenben fekvő Motvarjevci település magyar elnevezése – Szécsiszentlászló – ugyancsak hozzá köthető. Utóbbi település érdekessége, hogy itt található Szlovénia egyetlen magyar nemzetiségű református egyházközsége, amelynek gyülekezetéhez mintegy kétszáz fő tartozik.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!