Utazó

2007.08.22. 08:52

Akali lett a befutó

Balatonakali, Alsóörs, Szigliget az idén ez a sorrendje a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyet kereső játékunknak. A tavalyihoz képest a legszembetűnőbb változás, hogy a sokszoros győztes, Csopak ezúttal csak a hatodik helyen végzett, az első háromba pedig bekerült Alsóörs is.

Kiss Nikolett

Mondhatni nem vagyunk meglepve, ezúttal is a kisebb települések elsőségét hozta a Napló idegenforgalmi felmérése. Az idén már  kilencedik alkalommal megrendezett nyári felmérés körülményeit ezúttal is hozzászabtuk a felmerülő igényekhez. A tíz szempont adott, ezúttal a tizenkét település helyett  csak tíz vett részt a versenyben, illetve a korábbi tíz-tíz magyar és külföldi helyett ezúttal ötven hazai és húsz külföldi vendég véleményét kértük ki. Tettük ezt azért, mert az utóbbi időben  örvendetesen megnőtt a hazai vendégek  száma a magyar tengernél, másrészt pedig úgy gondoltuk, árnyaltabb képet kapunk, ha jóval több véleményből alakul ki a végeredmény. Ezáltal  átalakultak a pontszámok is: egy kérdőíven ötven pont volt adható, tehát a magyarok összesen 2500, a külföldiek pedig 1000 pontot adhattak, összesen  3500 volt a maxiumum egy településnél. A  mintafelvétel ezúttal sem reprezentatív   ez nem is a mi dolgunk , mi csupán a teljesen véletlenszerűen kiválasztott vendégek véleménye alapján  a tendenciákra kívánjuk felhívni a figyelmet. Lássuk, hogyan vélekedtek az idén a balatoni nyaralók!
Érdekes, hogy a tavalyi év után  a külföldi vendégeknél ismét Alsóörs a nyerő, hat ponttal megelőzve Füredet. A hazai nyaralók véleménye alapján Akali elsősége megkérdőjelezhetetlen, viszont árnyalttá teszi a képet, hogy a külföldiek abszolút az utolsó helyre sorolták a település szolgáltatásait. Szigliget a tavalyi ezüstérmét cserélte     bronzra,  a már említett Akali  a tavalyi bronzot aranyra, az örökös egy ponttal lemaradó negyedik, Alsóörs pedig mindvégig biztosan őrizte második helyét.  Még egy mondat erejéig hadd időzzek el Balatonakalinál és az ellentmondásoknál: a korábbi évek többszörös dobogósa három éve nyert, két éve utolsó lett, azóta pedig  ismét az élbolyt erősíti. Érdemes megemlíteni Balatonalmádit, amely a negyedik helyen végzett, mindössze két ponttal lemaradva a dobogóról. A tavalyi utolsó talán még soha nem szerepelt ilyen előkelő helyen.  Révfülöp a tavalyi középmezőnyből hátracsúszott sereghajtónak, Kenesének sem sikerül a hátsó harmadról előrébb törni,  Tihany és Füred  továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, utóbbi településnél továbbra is rejtély, miért nem toronymagasan az első... Az idei év legnagyobb tanulsága  a parkolás  lehet, hogy ingyenes a legtöbb helyen a megállás, de a többség véleménye alapján szabad hely viszont nincs! A legmagasabb pontszámokat a környezet és a strand tisztasága szempontok kapták, és  idén kevesebb panasz volt a programokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!