Várpalota

2012.12.12. 10:40

Interaktív kiállítás és fenntarthatósági konferencia a Thuri-várban

Várpalota - A fenntartható Várpalotáért címmel egész héten át tartó programsorozat nyitányaként a hulladékproblémát fókuszba helyező interaktív kiállítás nyílt kedd este a Thuri-várban.

Szabó Péter Dániel

- Városunk az utóbbi években többször szembesült azzal, hogy jelenlegi életmódunknak bizony vannak következményei: több szmogriasztás történt, a helyi hulladéklerakó pedig megtelt. Úgy gondoljuk, hogy ebben felelőssége van az önkormányzatnak, ám meggyőződésünk, hogy eredményt csak összefogással érhetünk el, amihez elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás, ezért próbálunk megoldásokat javasolni, s pozitív példákat bemutatni. A lakosságot megcélzó projektben szemléletváltást igénylő ötleteket szeretnénk megismertetni az érdeklődőkkel, amelyek révén akár pénzt is megtakaríthatnak a palotai családok. Fontos, hogy az emberek tisztában lennének azzal, életmódjuk és szokásaik milyen mértékben szennyezik a környezetet, s mit lehet és kell tenni a fenntartható Várpalota érdekében - mondta el a kiállítás megnyitóján Talabér Márta polgármester.

Talabér Márta polgármester Mórocz Béla társaságában a fűszernövényeket vizsgálja a várban nyílt kiállításon (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A várpalotai önkormányzat által uniós támogatással indított közel 50 millió forintos környezettudatossági projekt öt nagy fenntarthatósági problémakörrel foglalkozik: az energiatakarékossággal, vizeink védelmével, a tudatos vásárlással, a hulladékgazdálkodással és a levegőszennyezéssel, hangzott el a Thuri-várban, ahol Szemetelj zölden! címmel rendhagyó kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Az interaktív tárlaton többek között az újrahasznosítással, a szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálással ismerkedhettek meg a vendégek, de a szervezők egy képzeletbeli bevásárlás során a tudatos fogyasztásra is próbálták felhívni a figyelmet. A kiállítást a hét folyamán több várpalotai óvodás- és iskolás csoport megtekinti majd.

Emellett a téma iránt érdeklődők a hétvégén fenntarthatósági konferencián is részt vehetnek a várban, ahol előadásokat hallgathatnak meg a kiállításon felvetett problémák megoldási módjairól, s azok költségvonzatáról. Az alkalmi filmklubban a Szeméthegyen túl és a Hülyeség kora című gondolatébresztő alkotásokat vetítik, míg a gyerekek a Szelektív kiskakas dombja című bábelőadást tekinthetik meg.

 

Várpalotán az elmúlt években az őszi-téli időszakban több alkalommal is szmogriadót kellett elrendelni. Ennek a kedvezőtlen földrajzi adottságok, a jelentős átmenő forgalom mellett fő oka, hogy a családi házas övezetekben főképp szén-, fa- és olajtüzelésű berendezésekkel fűtenek az emberek. A képviselőtestület ezért 2011-ben csatlakozott a levegőminőség javítása érdekében létrehozott uniós programhoz, amelynek célja a tapasztalatok és technológiák megosztása, hasznosítása, valamint regionális politika kidolgozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!