Várpalota

2013.02.28. 22:51

Életmentő készüléket kaptak

Transztelefonikus EKG-t kapott a forgalmazó cégtől a várpalotai szakorvosi rendelőintézet.

Varga Domokos Péter

A készülék alkalmas arra, hogy gyorsan és egyszerűen EKG-t készítsen, majd ezt a 50-60 másodperc alatt egy kardiológiai értékelő központba továbbítsa.

A készüléket a rendelőintézetben dolgozó és ott ügyeletet ellátó orvosok és a sajtó nyilvánossága előtt adták át a forgalmazó képviselői. Dr. Dancsó Éva Mária, ügyvezető igazgató elmondta, az eseményt összekapcsolták egy gyermeksarok átadásával. A cég egy éve biztosítja az orvosi ügyeletet a városban, az új eszközök átadásával a működésük alatt bekövetkezett változásokra szeretnék felhívni a figyelmet.

Inzsel Szilvia vezető asszisztens egy önként jelentkezőn, Pintér Róberten a gyakorlatban is bemutatta, hogyan kell használni a Transztelefonikus EKG készüléket (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A Transztelefonikus EKG készülékről dr. Magyar Márta, a forgalmazó cég igazgatója tartott ismertetőt, majd Inzsel Szilvia, az országos hálózatuk vezető asszisztense gyakorlatban is bemutatta a működését. Az elkészült EKG-t a mentők által is használt tetra rádión, vezetékes és mobiltelefonon is el lehet küldeni a legközelebbi kardiológiai központba.

Dr. Czirner József, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántuli Régiójának orvos igazgatója elmondta, náluk már minden mentőkocsit felszereltek a készülékkel. A maga részéről biztos benne, hogy ennek évente a régióban legalább száz beteg köszönheti az életét.

A kiérkező mentők a beteg szívműködéséről EKG-t készítenek, majd ezt a régióban a balatonfüredi Állami Szívkórházba továbbítják. Ott a nap 24 órájában gyakorlott kardiológus értékeli a görbét, súlyos eltérés, infarktus esetén a beteget egyenesen a szívkórházba irányítja. Ennek következtében a beteg hamarabb kap szakszerű kezelést, ami nagyon sok esetben az élet megmentését is jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!