Várpalota

2013.05.27. 15:02

Múlt és jelen hősies katonái

Május 21-e ünnep minden magyar katona és a honvédelem ügyét a szívén viselő magyar állampolgár számára.

Szabó Péter Dániel

Dobszai József nyugállományú alezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) országos választmányának tagja mondta el mindezt az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén a Kossuth laktanyában.

A Gábor Áron Nyugállományúak Klubja elnöke beszédében alapos történelmi áttekintést adott az elmúlt évszázadok hős honvédő harcairól, különös tekintettel magyar honvédsereg 1849 tavaszán aratott sikereire. Mint ismert, Budavár visszavételének napján, május 21-én ünnepeljük minden évben a honvédelem napját.



Dobszai József nyugállományú alezredes a várpalotai laktanyában (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a túlerővel vívott hősi harcok után ugyan megbukott, de megmutatta a magyar katona helytállását, elszántságát és hazaszeretetét. A honvédelem napján azonban nemcsak a hazánkat hősiesen védelmező elődeink előtt tisztelgünk, hanem ünnepeljük aktív katonáinkat, s azokat a magyar állampolgárokat is, akik szívükön viselik a honvédelem ügyét – tette hozzá Dobszai József, aki elismeréssel szólt a várpalotai alakulat katonáinak hazai és missziós helytállásáról.

Az ünnepi beszédet követően Fürst Tamás ezredes, az MH BHK parancsnoka adott át elismeréseket. Tíz év szolgálat után a legénységi szolgálati jel második fokozatát vehették át Helt Ferenc és Rajkai Gábor szakaszvezetők, míg öt év szolgálat után a legénységi szolgálati jel harmadik fokozatát kapta Fábián Richárd Ernő szakaszvezető.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!