Várpalota

2013.07.03. 17:14

Újabb Sztanke-világcsúcs

Ugyan egy makacs sérülés miatt idén csak fekvenyomásban versenyez, Sztanke József így is a legjobbak között zárt a magyar bajnokságon és a kontinensviadalon.

Szabó Péter Dániel

- Egy tavaly ősszel szerzett hátsérülés miatt már korábban eldöntöttem, hogy a 2013-as évet a regenerálódásra szánom, s csak fekvenyomásban állok rajthoz. Jövőre töltöm be a hatvanat, így más kategóriába kerülök, azaz új ellenfelek várnak majd rám Magyarországon, valamint az Európa- és világbajnokságokon - mondja Várpalota erősembere, aki továbbra is Kupcsik László szakmai iránymutatása mellett készül a megmérettetésekre.

Az elmúlt két hónapban akadt is feladat bően, elsőként május közepén a felvidéki Szímőben, az első alkalommal megrendezett közös szlovák és magyar fekvenyomó bajnokságon volt jelenése. A RAW, azaz speciális ruha nélküli versengésben 152,5 kilogrammos teljesítménnyel magabiztosan nyerte a versenyt Sztanke József, aki elmondta, ősszel 170 kilogrammos egyéni csúcsot szeretne nyomni.

 

Sztanke József előtt az elmúlt hónapok „termése” látható az asztalon (Fotó: Szabó Péter Dániel) 

Június közepén ismét Szlovákia volt az úti cél, Trnavában rendezték ugyanis a WUAP (World United Amateur Powerlifting) nemzetközi szervezet Európa-bajnokságát. Korosztályában a 90 kilogrammosok között indult, s nemzetköz mezőnyben kellett helytállnia, lengyel és német erőemelőkkel versengett az elsőségért. Esélyük azonban csak az első fogásig volt az ellenfeleknek, hiszen Sztanke József saját korábbi világcsúcsát megjavítva 220,5 kilogrammot ért el, s természetesen nyerte meg a kontinensviadalt, míg abszolútba a harmadik helyen zárt.

Ami a továbbiakat illeti, az erőemelő elmondta, ősszel újabb világcsúcsra készül Egerben, ahol a GPC (Global Powerlifting Committee) nemzetközi szervezet rendezi világbajnokságát. Rövid pihenőt követően augusztusban kezdi majd a közvetlen felkészülést a viadalra, ahol speciális fekvenyomó ruhában és RAW kategóriában is rajthoz áll majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!