Várpalota

2014.08.18. 11:45

Hentestokány volt a nyerő a bográcsfőző versenyen

Megvédte tavalyi elsőségét a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör csapata, a Rákóczi-telepen rendezett civil bográcsfőző versenyen a zsűri mellett a közönség is a legjobbnak találta hentestokányukat.

Szabó Péter Dániel

Immár hagyománynak is bátran nevezhető a Rákóczi Telepi Baráti Kör (RTBK) által szervezett civil bográcsparti, amelyre ezúttal is a városrész általános iskolájának udvarán került sor. A péntek esti vihar ugyan kissé ráijesztett a szervezőkre, ám szombat délutánra már szép napsütéses idő fogadta a résztvevőket, így nem volt akadálya, hogy begyújtsák a tüzet a bográcsok alatt.

Einreinhof Attilától, a házigazda RTBK elnökétől megtudtuk, három évvel ezelőtt szervezték meg először a bográcspartit, akkor a köri tagokat és családjukat hívták és várták a szabadtéri főzésre, zártkörű bográcsozásra, ami egyébként nagyon jól sikerült. Két éve a sok program miatt elmaradt a rendezvény, tavaly azonban hagyományteremtő céllal baráti köröket és civil szervezeteket hívtak meg a mulatságra, s egy főzőversenyt is hirdettünk, hogy eldöntsék, ki a legjobb közülük fakanállal a kézben.

Készül az „olimpiai” hentestokány. Sztanke József, Szukics Tibor, Grüll László és Darkó László a bogrács mellett a főzőversenyen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Tavaly négy csapat részvételével zajlott a gasztronómiai vetélkedés, amelyből a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör (VOBK) került ki győztesen. Idén bő-vült a létszám, szombaton délután a cím-védő VOBK és a házigazdák mellett a Városszépítő és -védő Egyesület, a Bányász Nyugdíjas Klub, a Loncsosi Baráti Kör és a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja kollektívája is ott sürgölődött a bográcsok mellett.

A Rákóczi-telepiek négy kiló sertéshúst biztosítottak a résztvevőknek, ám az ételválasztást a csapatokra bízták. Ennek megfelelően volt, ahol ízletes pörkölt rotyogott a kondérban, míg máshol jófajta tokány vagy épp székelykáposzta készült. Közben a melegben jól fogyott a hideg sör és a jófajta házi bor is.

Az elkészült ételeket a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is hozzáértő zsűri értékelte. A Csikós Zoltán és Bellovits Béni szakácsok, valamint Jákli Tivadar önkormányzati képviselő alkotta grémiumnak nem volt egyszerű dolga, végül azonban az olimpiai baráti kör hentestokányát ítélték a legjobbnak. Az ízletes étellel egyébként a közönségdíjat is bezsebelte az immár kétszeres bajnok civil szervezet.

 

Este tizenegy óráig szólt a harmonika

A jó hangulatról a tangóharmonikán játszó Szűcs László gondoskodott. A részt vevő civilek már főzés közben is dalra fakadtak, később aztán este tizenegy óráig mulattak. Nem véletlen egyébként a zenész meghívása, a Rákóczi-telepen működő egykori pléhcsárdában is mindig tangóharmonika szólt, együtt dalolták az ismert nótákat a munkából hazatérő bányászok, tudtuk meg a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!