Várpalota

2015.01.26. 17:56

Százéves borospincék után kutatnak

Várpalota – Feltérképezné a Loncsosban található régi, 100 évnél is idősebb borospincéket a városrészben működő baráti kör.

Szabó Péter Dániel

– A szőlőtermelés több százéves múltra tekint vissza a Loncsosban, az 1720-as években óda dokumentálhatóan készítenek itt bort az emberek. Így van ez ma is, a hagyományőrzéssel is foglalkozó baráti körünk minden évben szervez borversenyt. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy térképezzük fel a népi építészet száz évnél is régebbi gyöngyszemeit a városrészben, így is megmentve, megőrizve valamelyest az utókornak. Én magam is legalább tíz-tizenöt ilyen jellegű pincéről tudok a környéken, de ennél jóval több is lehet a házak alatt – mondja Vaczula István, a Loncsosi Baráti Kör elnöke.

Vaczula István vázolja terveit a Loncsosi Baráti Kör közgyűlésén
Fotó: Szabó Péter Dániel

Első lépésként szakemberekből és mérnökökből álló bizottságot alakítanak, amelynek feladata az lesz, hogy az elkövetkező két esztendő során felmérje ezeket a pincéket. – Az általunk ismert pincetulajdonosokat megkeressük, de várjuk a jelentkezőket is azok közül, akiknek a tulajdonában van ilyen régi, döntően bántai kőből épült bolthajtásos pince. A felmérés során fotókat készítenénk, megmérnénk a falvastagságot, s lejegyeznénk a pince méretét és kialakítását, különös tekintettel a különleges dolgokra, mint például az ajtónál található feliratozás. Az ügyben felvettük a kapcsolatot a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság elnökével, Galambos Szilvia önkormányzati képviselővel is, aki támogatja törekvéseinket – mondja Vaczula István, akinek kezdeményezését a napokban tartott beszámoló közgyűlésén a Loncsosi Baráti Kör tagsága is támogatta.

A civil szervezet elnöke hozzátette, végső céljuk az, hogy egy teljes pincetérkép készüljön a Loncsosról, amelyet a modern technika vívmányait felhasználva képekkel, adatokkal kiegészítve az interneten is közzétennének. Emellett a városi könyvtár helytörténeti gyűjteményének is adományoznának az elkészült anyagból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!