Várpalota

2015.06.13. 18:31

Ötven éves a várpalotai iskola

Várpalota - Gálaműsorral, jubileumi futóversennyel, irodalmi előadásokkal, úttörőtörténeti, valamint képzőművészeti kiállítással ünnepelte megalapításának 50. évfordulóját a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola.

Szabó Péter Dániel

Egy épülő lakótelep első épülete volt az iskola a Tési-dombon a hatvanas évek közepén, megalapítására a magas gyermeklétszám miatt volt szükség. Kezdetben nyolc tanteremben folyt az oktató-nevelő munka, ám az iskola csakhamar szűknek bizonyult a diákok számára, így 10 esztendővel később új szárny épült. Várpalota legnagyobb általános iskolája az 1987/88-as tanév során vette fel a helyi születésű költő, nyelvész és néprajzkutató, Bán Aladár nevét.

Fennállásának 50. évfordulóját több hónapon át tartó programsorozattal ünnepelte az intézmény.

– Igyekeztünk megmutatni az erősségeinket, hogy melyek azok a területek, ahol az iskola állandóságot képvisel, stabil értékrendet tudott megőrizni. Ilyen a sport, a művészetek, a kultúra, az irodalom, az anyanyelv ápolása és az idegen nyelvek. Szerettük volna, ha sokszínű, minden korosztályt megmozgató programjaink születnek. Fontos volt, hogy ne csak a jelenlegi tanulóinkat, hanem a volt tanítványokat, s az idősebbeket, volt kollégáinkat, valamint az iskolához közvetlenül nem kapcsolódó személyeket is meg tudjuk szólítani – mondta el kérdésünkre a jubileum kapcsán Juhász Attiláné igazgató.

Borbás Zoltán művésztanár. Fotó: Szabó Péter Dániel

Nyitányként a festészeté volt a főszerep. Mester és tanítványai címmel a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban nyílt kiállítás, ahol Borbás Zoltán művésztanár mellett volt és jelenlegi tanítványainak alkotásait is bemutatták az érdeklődő közönségnek. A falakon látható művek jól példázták milyen magas színvonalú művészeti oktatás folyik az intézményben.

A városi könyvtár egyébként több alkalommal is helyszínként szolgált a jubileumi programoknak. Musits Istvánné igazgatóhelyettes rendhagyó irodalom óráján a magyar líra gyöngyszemeiből felfűzött értékes előadást hallhattak a diákok, Karinthy Frigyestől és Illyés Gyulától kezdve Weöres Sándoron és József Attilán át egészen Radnóti Miklósig és Tóth Árpádig. Szíj Enikő, a Magyar-Finn Társaság elnöke a magyar nyelv eredetéről tartott érdekes előadást ugyanitt, de tartalmas program volt Takács Mária tanító útibeszámolója is.  Maradandó emléknyomot hagytak az iskola udvarán a jelenlegi tanulók és pedagógusok egy időkapszula elhelyezésével, s a hagyományt megőrizve megkoszorúzták az intézményben Bán Aladár emléktábláját is.

Ötven év – ötven perc címmel jubileumi váltófutást is rendeztek az iskola körül. Fotó: Szabó Péter Dániel

Természetesen a sport is helyett kapott az ünnepi programok között. A diákok ötven év ötven perc címmel jubileumi váltófutáson vehettek részt az iskola körül, Simon László tanár azonban ennél is nagy feladatra vállalkozott az évforduló alkalmából. A népszerű pedagógus ugyanis beváltotta korábban tett jubileumi ígéretét, s az ötven évhez kapcsolódva ötvenszer futotta körbe az iskolát. A táv több mint 30 kilométer volt, Simon László mintegy négy óra alatt teljesítette a közel maratoni távolságot. Közben több diák is csatlakozott hozzá egy-egy kör erejéig, így is segítve a kitartó tanárt.

Darkóné Antalóczy Zsuzsanna nézi az úttörőtörténeti kiállítást az iskola folyosóján. Fotó: Szabó Péter Dániel

Mozgalmi dalok is felcsendültek a Bán Aladár iskola alsó zsibongójában, ahol a múltidézés részeként úttörőtörténeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. A megnyitón elhangzott, a fél évszázadból több mint két évtizedig folyt aktív úttörő mozgalmi élet az intézményben, amelynek vezéregyénisége, a ma már nyugdíjas pedagógus, Palotás Andorné is ellátogatott a rendezvényre. Sőt, a régi relikviák megtekintése után a Bizsi néni néven ismert tanárnő régi történeteket is mesélt a hetvenes-nyolcvanas évekből.

Az évzáró gálaműsor végén egy óriási tortával ünnepelte az iskola közössége az 50. születésnapot. Fotó: Szabó Péter Dániel

A különleges jubileumi esztendőben sem maradt el a központi ünnepség, a Jó Szerencsét Művelődési Házban szervezett kulturális bemutató, ahol az iskola tanulói, nevelői és volt diákjai léptek színpadra színvonalas produkcióikkal. A programsorozat záró rendezvénye egyben a volt és jelenlegi nebulók, tanárok találkozására, némi hangulatos múltidézésre is kiváló lehetőséget adott.

– A kezdetektől napjainkig vezető út néha rögös vagy nehezen járható volt. Az iskola indulásakor az akkori igazgatónak, Vanderer Tibornénak kitartóan és elkötelezetten kellett küzdenie azért, hogy az infrastrukturális akadályokon túllépve, kialakítson az iskolában egy olyan szellemiséget, értékrendet, aminek hatása napjainkig érezhető. Embersége, kellő következetessége, igényes szakmai és irányító munkája stabil alapokat adott az iskolai közösségnek. Ennek az értékközvetítő feladatnak kell megfelelnünk a jövőben is, utat és irányt mutatni a diákjainknak. A gyerekek szeretete, jogaik tiszteletben tartása, képességeik megfelelő kibontakoztatása hatékony oktató-nevelő munkával - ez a legfőbb célja iskolánknak – mondta el Juhász Attiláné igazgató a gálán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!